03 abr. Butlletí abril 2023
Programació per al curs 2023-2024
L´ICE va fer arribar el passat mes de març, per correu electrònic, una comunicació per a convocar a tots els alumnes actuals i antics, simpatitzants i associats, a una reunió que va tenir lloc el passat dia 23 i en la que es va informar a tots els presents de la nova planificació per al curs 2023/2024.
Han estat uns quants anys seguint una mateixa pauta i ara, amb aquest nou programa de cursos es dona un aire fresc i innovador al programa de Cursos per a la Gent Gran que organitza l´Institut de Ciències de la Educació en col.laboració amb l’Associació de les Aules d´Extensió Universitària.
Per a tot l´alumnat i per als que, per motius diversos, no vàreu poder assistir a la sessió informativa, l´ICE ens ha fet arribar, també per correu electrònic, la nova programació. No és encara definitiva. Falta acabar de delimitar llocs i dies per als Itineraris, però ens la fa arribar per començar a planificar el nostre temps segons prioritats.
Cursos: Hi haurà tres matèries cabdals sobre les que es es basaran els cursos: Art, Pensament i Literatura, Història, Geografía i Societat i la tercera serà sobre El Món de les Ciències.
Els cursos seran trimestrals, i de 15 hores de durada. 15h/curs x 3 trimestres = 45 hores. Cursos de 1 sol dia a la setmana de 1.30 h.
Itineraris: Per incentivar i fer més atractiva l´assistència, es preveu seguir la temàtica del curs en un lloc adient, be al aire lliure o en una altra aula, a determinar. Els itineraris seran de 18 hores de durada. Cada itinerari és de 2.00 hores.
9 itineraris: 3 per trimestre
Conferències: Tres per trimestre.
La matrícula serà, com sempre, per internet i al setembre.
Molt important
L´Associació necessita ampliar la participació de la gent per poder fer comissions i que aquest nou programa sigui al gust de tothom i funcioni (ja no necessitem representats/vocals de cada grup, els grups no existeixen … necessitem companys/es, és igual de quins grups).
I per a fer què? Doncs per exemple, comissions de:
- Comissió de programació (suggerir temes que us interessin, conferències, ponents per cursos pròxims…).
- Comissió d´activitats derivades dels cursos (visites a museus, anades a teatre, excursions de geografia).
- Comissió d´economia i finances (per estar al cas de subvencions, patrocinis, pagaments…).
- Comissió de tallers (d´informàtica, clubs de lectura, teatre llegit, dramatitzat, etc.).
- Comissió de viatges.
- Comissió de comunicació (butlletí, avisos a socis, recordatoris d’activitats, conferències…).
- Comissió de seguiment de socis i assistents (unes quantes persones identifiquin entrades a l´aula o a conferències, pagament de quotes al dia, proposta de despeses de la quota per a activitats etc.).
- Comissió de sortides d´un sol dia.
- Etc, etc…
Qualsevol dels nostres socis que estigui interessat en formar part d’aquestes comissions, agrairem ens feu arribar un correu a l´adreça: aaeu.tempslliure@gmail.com indicant la vostra preferència, el vostre nom i adreça de correu electrònic. Ens posaren contacte amb vosaltres.
Viatges i sortides culturals
Continua vigent la inscripció per a viatjar amb nosaltres a Albània o bé a Romania. Us hem fet arribar per correu electrònic els dos itineraris.
Per a més informació poseu-vos en contacte amb la nostra agència organitzadora:
Villà Viatges, carrer Martí 110 telèfon 93 4590 155 o bé 607 801 618.
Teresa Puig us aclarirà tot el que necessiteu saber.
Pagament de quotes de l’Associació
L’Associació d’Aules d’Extensió Universitària per al Temps Lliure està obligada a comprovar que les persones inscrites en aquests cursos són socis de l’Associació, tal com s’especifica en la clàusula segona del Conveni de col·laboració entre la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Associació de les Aules d’Extensió Universitària per al Temps Lliure, signat el 15 de juny de 2022.
Per a altres consultes sobre el pagament de les quotes i assumptes relacionats amb l’Associació, adreceu-vos al nostre correu: aaeutempslliure@gmail.com i us donarem una resposta el més aviat possible. No tenim telèfon ni despatx físic.
L’ICE només pot respondre a preguntes relacionades amb la gestió administrativa dels cursos.
Aules d’extensió Universitària vinculades a la UAB
Les Aules d’extensió Universitària vinculades a la UAB i que estan fora de Barcelona, ens faran arribar periòdicament el seu programa d’activitats per si algú de vosaltres hi està interessat en assistir-hi.
Per accedir a la programació del segon trimestre del curs 2022/2023:
Aula d’Extensió Universitària d’Argentona
C/ Mataró, 5
Web: auladargentona.org
Correu electrònic: auladargentona@gmail.com.
Telèfon: 93 797 41 73.
Aula d’Ext. Univ. de Badalona
Teatre Zorrilla, Canonge Baranetra, 17.
Web: aulabadalona.cat
Correu electrònic: aula@aulabadalona.cat.
Telèfon: 93 464 73 02.
Aula d’Ext. Univ. Vilassar de Mar
Escola Nàutica, Carrer Sta. Eulàlia, 40
Web: aulavilassardemar.cat
Correu electrònic. aeu.udm@gmail.com
Aula d’Ext, Univ, de Manresa
Correu electrònic: aeumanresa@gmail.com
Telèfon: 93 836 21 26
Aula d’Ext, Univ. Tiana-Mongat
Correu electrònic: aulauniversitariatimo@gmail.com
Aula d’Ext. Univ. de Sabadell
Web: aulasabadell.cat
Telèfon: 93 722 04 28
Aula d’Ext. Univ. De Sant Quirze del Vallès
Web: www.aulasqv.com
Aula d’Extensió Universitària de Vilanova i la Geltrú
Correus electrònics: info@aulavilanova.cat i aulavilanova@hotmail.com
Aula d’Extensió Universitària de Barberà del Vallès
Web: www.aulanibarbera.org
Correu electrònic: aula.exten.univer.bdv@gmail.com
Aula d’Extensió Universitària de Santa Perpetua de Mogoda
Correu electrònic: aaeu_santaperpetua@hotmail.com
Telèfon: 669 259 474
Aula Virtual
Apunts dels professors
Ja teniu accés a les aules virtuals corresponents on podeu consultar la documentació que els formadors aniran desant al llarg del curs. Podràs accedir entrant al Campus Virtual https://cv.uab.cat. introduint el teu usuari i contrasenya. El treu usuari es el teu NIU/NIA amb format NIU@uab.cat i la contrasenya, la mateixa que has fet servir per matricular-te.
En cas de que necessitis restablir la teva contrasenya pots fer-ho a traves d’aquest enllaç:
https://oim.uab.es/opwd/?&idioma=ca&pais=ES&lang=ca
Per a qualsevol aclariment no dubteu en contactar amb Carmen Alcubierre, Gestió Acadèmica ICE, telèfon 93 581 17 98.
Pàgina Web
La Pàgina Web de l’Associació ESTÀ ACTUALITZADA. Polseu els enllaços previstos amb l’ICE per conèixer totes les dades al respecte.
Enllaç a la nostre web, grups i cursos
Si vols llegir aquest butlletí directament o imprimir-lo, el tenim amb format PDF a la nostra Web. També hi trobareu els de cada mes, i tot allò que ens comuniqueu com activitats, història i normatives generals.
Recordatori: Si alguns de vosaltres no rebeu el butlletí, potser en el seu moment vàreu dir que no interessava. Al peu de la primera pàgina de la nostra Web, trobareu una casella per omplir amb les dades que demanem per poder rebre el butlletí. Comptem amb tothom.
Cases Modernistes de Catalunya
Casa Coll i Regàs (1897 – 1898)
Josep Puig i Cadafalch
Mataró (El Maresme)
Durant el segle XIX. Mataró pren una enorme embranzida. El comerç per mar ja ve de lluny, i amb ell les drassanes, els estudis nàutics, la boteria. Els seus guanys d´inverteixen a la incipient indústria. Primerament, la manufactura és d´indianes i poc a poc es diversifica: percalines, mussolines, faixes d´estam, llanes i llanetes, lones, gèneres de punt …Ve un moment que la prosperitat s´alimenta amb el carbó i que el vapor és la principal energia. Les màquines tramen filats i teixits. El 1870 hi ha a Mataró el vapor més poderós de Catalunya. Es perfeccionen els telers circulars i es van introduint els que s´anomenen «de bateria».
Aquesta casa es va tirar endavant quant les remalloses i les gregues traquetejaven per tot Mataró, en l´època de la gran expansió del tèxtil – més exactament de la mitgeria – gràcies als prodigiosos telers cotton.
A finals del segle XIX, Mataró s´aproximava als vint mil habitants. El senyor Coll i Regàs era fabricant. Havia heretat l´empresa del seu oncle i en va modernitzar l´equipament tècnic. L´home va fer uns quants diners i potser no sabia com gastar-los, i com que la millor aplicació no li devia semblar dipositar-los a la caixa d´estalvis de Mataró, fundada el 1863 per Josep Garcia i Oliver, el senyor Coll va decidir invertir-los fent-se una casa.
Havia nascut al Carreró, com Josep Puig i Cadafalch, que entre 1892 i 1896, entre els vint-i-cinc i els vint-i-nou anys, va exercir d´arquitecte municipal a Mataró. Els dos companys van projectar la construcció d´un habitatge unifamiliar al carrer d’Argentona.
La casa Colll i Regàs es fruit d´un treball compartit entre el burgès i l´artista. S´ha especulat molt sobre la paternitat d´aquesta sentencia escrita en lletra gòtica en dos plafons ceràmics de la part alta de la façana: «Molt bo és viatjar / millor a casa estar». A l’interior de la nau també apareix una llegenda migpartida a banda i banda: «La casa en què es treballa / no hi falta mai el gra». Les dues sentències proclamen tota una filosofia. És l’apologia de la formiga, l´apologia de l´esperit burgès.
Igual com fan també Jujol o Gaudí, Puig i Cadafalch sol incorporar paraules a l´obra, les quals prenen significació d´entre les cal-ligrafies abstractes del modernisme de signatura de notari, d´entre l´enrevessada complicació de les sinuositats. Són ensenyances proclamades per les parets, com si l’escriptura pogués fer més explicita una màxima de vida o una llicó. En Puig i Cadafalch sovint adopten la forma de sentències, afoismes, llegendes de rellotge de sol. Puig i Cadafalch tradueix per escrit la raó pràctica.
La casa Colli Regàs, que no arriba als deu metres d´amplada, té una distribució ben poc funcional: tot són racons i raconets, però es va construir amb els aires d´un gran palau, que juga les seves cartes de presentació en la imponent nau central, en la gran sala il-luminada zenitalment.
S’obren les cinc portes que separen aquest llarg espai, la perspectiva, de cap a cap, és impactant, pel color i la riquesa dels materials i per com s´ha treballat. Tant dins com fora, el dinamisme de les formes anima les ceràmiques, les reixes o els relleus escultòrics d´Eusebi Arnau.
La seva arquitectura encaixa obsessivament, d´una manera mecànica, amb peces que es troben com a l´interior d´un gran motor. La fantasia és als revestiments, si de cas, als afegits ornamentals. Puig i Cadafalch podria dir-se que pertany a la categoria d’arquitectes-enginyers.
La decoració no moble d´aquesta casa és d´una finor de puntaire, d´una complexitat de randa i un ordit de tapís. Hi predominen els motius florals, on fa un gran paper el que passa per ser, estilitzada, la flor del cotó, i que podria ser que fos, sempre dins la seva creu espàcio-temporal, una rosa quan ja s´ha esbadellat.
Damunt la llar de foc, perdura l´arbre genealògic del cotó i unes rajoles de ceràmica fan la combinació dels tres elements en un de sol: les arrels que entrellacen les inicials de Joaquim Colli Regàs, la roda dentada que lliga el món de baix i el de dalt, i la flor efímera que acaba coronant els treballs.
En l’arquitectura de Puig i Cadafalch hi ha tota una exaltació de la productivitat del ram tèxtil, en aquest cas; començant pels esgrafiats de la façana, que reprodueixen el dibuix que els telers de l´època realitzaven pel sistema de «buit» i «ple», alternant. Els coronaments de les obertures del pis i de la planta baixa també presenten símbols relacionats amb el cotó i el filar: un gat enredant la troca, les papallones que vénen després dels cucs de seda, l´aranya un cop ha teixit el seu parany …
A les sensacionals reixes de ferro del finestral de tres fulles central de la planta baixa destaquen pel seu color daurant les quatre peces bàsiques dels telers circulars que funcionaven a finals del segle XIX: la «mallosa», la «premsa», el «batent» i el «tec».
Damunt mateix del cancel hi ha una al.legoria del teixir: una figura femenina d´Eusebi Arnau – coneguda popularment cpm la «Filosa» – que sosté el fus en una mà mentre amb l´altra sosté en equilibri unes balances romanes.
Sembla que si aquesta filigrana de Puig i Cadafalch s´ha conservat tan bé és perquè no va ser gaire vuscuda. El senyor Colli Regàs va traspassar al cap de pocs anys d´estrenar la casa i durant molt de temps va ser usada com a magatzem. Per sort, no s´hi va fer cap reforma fins que la Caixa d’Estalvis Laietana, ja va restaurar sense plànyer res.
Maria Alàs Borbon
Evolució diària dels usuaris que han accedit a la pàgina web al llarg dels mesos de gener, febrer i març del 2023
Benvolgudes/uts, companyes/anys,
Seguirem informant-vos, com sempre, a través dels nostres canals habituals de comunicació.
La Junta
Abril 2023