Butlletí febrer 2023

 

Viatges i sortides culturals

 

Aquest passat mes de gener ens hem reunit per començat a preparar el Viatge de Fi de Curs que l´Associació  de les Aules organitza cada any quan s’acaben les classes que prepara l´ICE.  A primers de juny doncs hem decidit per a tots nosaltres dos itineraris molt interessants.

Un d´ellls és: «Descobrint Albània», un país encara bastant desconegut. És un viatge de 8 díes/7 nits, visitant la seva capital: Tirana, Krüje-Shkodra, els Alps albanesos, Berat, Gjirokastra (Patrimoni de la Humanitat), i altres indrets que destaquen, entre altres,  per la seva arquitectura otomana, italiana i soviètica.

L´altre és: «Rumanía» un viatge que heu demanat molts de vosaltres però que hem hagut d´anar aplaçant, primer per la pandèmia i desprès per la guerra Rússia-Ucraina.  El país està actualment totalment preparat per a rebre el turisme, que malgrat  els esdeveniments d´aquests últims anys  no ha deixat de volar cap allà per a conèixer  les seves costums. La sortida serà també a primers de juny cap a Bucarest, visitant el famós Castell de Bran, Brasov, Sambata de Sus, Targu Mjures (ciutat de les roses), Odorhieu, Castell de Peles, etc. Un viatge també de 8 dies/7 nits.

Els itineraris complets estan posats a la pissarra de la classe.  Per a més informació poseu-vos en contacte amb la nostra agència organitzadora:

  • Villà Viatges, carrer Martí 110  telèfon 93 4590 155 o bé 607 801 618.
  • Teresa Puig us facilitarà tota la informació pertinent.

 

 

Cursos per a la gent gran 2022/2023

 

El dia 5 de març a  l’Església de l´Hospital de Sant Pau, hi haurà un concert de Gòspel  a benefici de l´Institut de Recerca del propi Hospital. Els seus organitzadors ens conviden a tot l´alumnat a assistir-hi.   Serà a les 17 h. li l´entrada és lliure.

Si voleu rebre més informació adreceu-vos al nostre company de classe  fuentedela55@gmail.com

 

 

Cursos per a la gent gran 2022/2023

 

AUTOMATRÍCULA

El dia 12 del passat mes de setembre va començar el període de matriculació dels cursos, que continuarà fins a l’exhauriment de les places.

El Departament de Gestió Administrativa de l´Institut de Ciències de la Educació ha fet arribar a tot l´alumnat de cursos anteriors un tutorial amb les indicacions precises per la matriculació per internet.

Per a qualsevol incidència amb el vostre NIU o amb la contrasenya, podeu enviar un correu electrònic a la secretaria de l’ICE: ga.ice@uab.cat o bé trucar 93 581 16 48. Tindreu una resposta immediata.

Us informem que podeu matricular-vos personalment a la Secretaria de la Casa de Convalescència. La Carme de l’ICE us atendrà personalment i us facilitarà la tramitació dels papers. Truqueu al telèfon: 934 335 050 o be al 934 335 054 per demanar hora.

 

PREU DE LA MATRÍCULA

  • Modalitat virtual: 140 €
  • Modalitat presencial: 290 €

 

El calendari de matrícula és el mateix per a la modalitat virtual i per a la modalitat presencial.

 

SOL·LICITUD D’ANUL·LACIÓ DE MATRÍCULA

Un cop formalitzada la matrícula, només es farà la devolució de l’import en els casos de malaltia greu o accident i sempre que no hagi començat el curs. El tràmit es farà amb una sol·licitud al Registre de la UAB (https://seuelectronica.uab.cat/info-sol.licitud-generica), amb la documentació corresponent que acredita la situació al·legada.

 

Pagament de quotes de l’Associació

 

Podeu  continuar fent la vostra aportació a l’Associació de les Aules mitjançant transferència bancària al BBVA. Cal que   especifiqueu al fer el pagament només nom, cognoms i DNI.

Número de compte bancari:
BBVA IBAN ES98 0182 4246 1302 0212 5736
Import de la quota: 10€

El pagament de la quota es pot fer també personalment, Adreceu-vos a la vostra delegada de curs o bé a la tresorera de l’Associació, Olga Cambray, alumna del Grup D, dilluns i dimecres de 11,30 a 13,00.

L´Associació d´Aules d´Extensió Universitària per al Temps Lliure està obligada a comprovar que les persones inscrites  en aquests cursos  són socis de l´Associació, tal com s´especifica el la clàusula segona del Conveni de col·laboració entre la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Associació de les Aules d´Extensió Universitària per al Temps Lliure, signat el 15 de juny d´enguany. 

Per a altres consultes sobre el pagament de les quotes i altres assumptes relacionats amb l’Associació, adreceu-vos al nostre correu aaeutempslliure@gmail.com i us donarem una resposta el més aviat possible. No tenim telèfon ni despatx físic.

L’ICE només pot respondre a preguntes relacionades amb la gestió administrativa dels cursos.

 

 

Aules d’extensió Universitària vinculades a la UAB

 

Les Aules d’extensió Universitària vinculades a la UAB i que estan fora de Barcelona, ens faran arribar periòdicament el seu programa d’activitats per si algú de vosaltres hi està interessat en assistir-hi.

Per accedir a la programació del segon trimestre del curs 2022/2023:

 

Aula d’Extensió Universitària d’Argentona
C/ Mataró, 5
Web: auladargentona.org
Correu electrònic: auladargentona@gmail.com.
Telèfon: 93 797 41 73.

Aula d’Ext. Univ. de Badalona
Teatre Zorrilla, Canonge Baranetra, 17.
Web: aulabadalona.cat
Correu electrònic: aula@aulabadalona.cat.
Telèfon: 93 464 73 02.

Aula d’Ext. Univ. Vilassar de Mar
Escola Nàutica, Carrer Sta. Eulàlia, 40
Web: aulavilassardemar.cat
Correu electrònic. aeu.udm@gmail.com

Aula d’Ext, Univ, de Manresa
Correu electrònic: aeumanresa@gmail.com
Telèfon: 93 836 21 26

Aula d’Ext, Univ. Tiana-Mongat
Correu electrònic: aulauniversitariatimo@gmail.com

Aula d’Ext. Univ. de Sabadell
Web: aulasabadell.cat
Telèfon: 93 722 04 28

Aula d’Ext. Univ. De Sant Quirze del Vallès
Web: www.aulasqv.com

Aula d’Extensió Universitària de Vilanova i la Geltrú
Correus electrònics: info@aulavilanova.cat i aulavilanova@hotmail.com

Aula d’Extensió Universitària de Barberà del Vallès 
Web: www.aulanibarbera.org
Correu electrònic: aula.exten.univer.bdv@gmail.com

Aula d’Extensió Universitària de Santa Perpetua de Mogoda
Correu electrònic: aaeu_santaperpetua@hotmail.com
Telèfon: 669 259 474

Aula Virtual
Apunts dels professors

 

Ja teniu accés a les aules virtuals corresponents on podeu consultar la documentació que els formadors aniran desant al llarg del curs. Podràs accedir entrant al Campus Virtual https://cv.uab.cat. introduint el teu usuari i contrasenya. El treu usuari es el teu NIU/NIA amb format NIU@uab.cat i la contrasenya, la mateixa que has fet servir per matricular-te.

En cas de que necessitis restablir la teva contrasenya pots fer-ho a traves d’aquest enllaç:
https://oim.uab.es/opwd/?&idioma=ca&pais=ES&lang=ca

Per a qualsevol aclariment no dubteu en contactar amb Carmen Alcubierre, Gestió Acadèmica ICE, telèfon 93 581 17 98.

 

Pàgina Web

 

La Pàgina Web de l’Associació ESTÀ ACTUALITZADA. Polseu els enllaços previstos amb l’ICE per conèixer totes les dades al respecte.

Enllaç a la nostre web, grups i cursos

Si vols llegir aquest butlletí directament o imprimir-lo, el tenim amb format PDF a la nostra Web. També hi trobareu els de cada mes, i tot allò que ens comuniqueu com activitats, història i normatives generals.

Notícies i Activitats

 

Recordatori: Si alguns de vosaltres no rebeu el butlletí, potser en el seu moment vàreu dir que no interessava. Al peu de la primera pàgina de la nostra Web, trobareu una casella per omplir amb les dades que demanem per poder rebre el butlletí. Comptem amb tothom.

 

 

 

Els tres Pablos

 

Pau Casals (1876 – 1973)
Pablo Picasso (1881 – 1973)
Pablo Neruda (1904 – 1973)

 

Al llarg d´aquest any 2023, que acabem  de començar, es celebrarà el cinquantè aniversari de la mort de tres artistes excepcionals del segle XX: Pablo Picasso, Pau Casals i Pablo Neruda. Tres homes que van compartir nom, i que malgrat que mai es van trobar els tres junts, podem descobrir en les seves obres  connexions i similituds.

Que ano mais sem critério, ese de 73
Levou para o cemitério, tres Pablos de na só vez

Vinicius de Moraes.

Tres artistes que, cadascun d´ells en el seu món de creació, havien arribat a una excel·lència a l´abast només d´uns quants, molt pocs.

Tres artistes que havien rebut un reconeixement popular, que havien expressat reiteradament el seu compromís cívic i polític amb la paraula, amb els seus actes i amb les seves obres.

La guerra civil espanyola va ser un fet determinant en les seves vides. Per a Casals i Picasso l´exili definitiu. Per a Neruda l´abandonament forçat del seu càrrec com a cònsol a Barcelona i a Madrid. Per a tots tres, la reafirmació del seu compromís  polític.  Primer, al front amb els sublevats espanyols, i contra el nazisme i el feixisme en la Segona Guerra Mundial. Amb els exiliats. Un compromís que cadascun d´ells va expressar a la seva manera. Neruda i Picasso amb la seva m militància en el Partit Comunista. Casals a través del seu compromís amb les Nacions Unides.

En els temps de la guerra freda, el compromís amb la causa va ser el que més va connectar a aquests tres artistes. El 1948 Picasso va anar al Congrés Mundial d’Intel·lectuals per  a la Pau, a Polònia, una trobada que tenia el suport dels països comunistes, i en el que hi havia artistes, escriptors o científics d’arreu del món. Neruda no va poder assistir-hi perquè en aquells dies estava sent perseguit a Xile. «Tinc un amic que avui hauria de ser aquí, – va dir llavors el pintor -, un  amic, un dels millors homes que he conegut, el mes gran poeta de Xile i el mes gran poeta de la llengua espanyola i del món: Pablo Neruda».

El seu primer encontre va ser precisament en temps de la Guerra Civil, a París, el gener de 1937, concretament en un acte d´homenatge a Federico Garcia Lorca. L´any 1937 va ser precisament l´any en el que Picasso va realitzar els gravats Sueño y mentira de Franco i va pintar el Guernica. Neruda publicava España en el corazón, un poemari en solidaritat amb els republicans espanyols.

Pau Casals va anar també a París després de la caiguda de la República, amb la que hi tenia un compromís. Com els altres dos Pablos, coneixia la capital francesa d´estàncies anteriors en la seva joventut. L’ocupació nazi però, el va obligar a instal·lar-se a Prada de Conflent. Des de 1933, el violoncel·lista es va negar a tocar a Alemanya per l’adveniment d´Adolf Hitler. No tornaria a tocar allí mentre «la seva vida musical no fos lliure»  Prada és per a Casals l´inici d´un llarg exili en el que la seva dedicació a la música s´acompanya d´una especial atenció en l´ajuda als exiliats de la república.

Qui són ara els Pablos del segle XXI?. Ens és difícil donar  una resposta. Potser només en el món dels poetes i dels escriptors hi ha aquesta comunicació de l’artista amb el seu compromís cívic i polític. En aquest nou segle de crisis i de guerra, ens faria falta alguna cosa semblant a un congrés d’intel·lectuals i d’artistes per a la pau.

I els músics? I els pintors? On són, més enllà de les galeries on hi pengen els seus quadres. On se’ls escolta més enllà de les sales de concert?

Certament, en aquest segle XXI han canviat moltes coses  Entre altres, l’escrutini minuciós a que es sotmet qualsevol intervenció política de qualsevol, i més si ve de part d´algú amb un cert reconeixement per la seva activitat professional. Si  parlem dels tres Pablos, com s´hauria jutjat avui la seva relació amb les dones?. El músic, el pintor i el poeta varen tenir diverses relacions i matrimonis , Picasso, mig segle després de mort està assenyalat per la seva misogínia. El Me-Too va fer una acció al Museu Picasso de Barcelona per part d´unes estudiants d´Art que denunciaven el maltracte de l´artista a Dora Maar. I també ens és difícil pensar que els elogis a Stalin fets per Picasso i per Neruda restessin sense càstig.

Les seves vides tenen també les seves ombres. Què fem llavors amb les seves obres? Despengem els quadres dels museus, deixem de llegir els seus llibres o d´escoltar la seva música?

El cert és que els tres Pablos són autors d´obres realment memorables. Els tres han aconseguit ultrapassar les barreres que separen el que és popular del que és elitista. Les seves obres han contribuït en els tres casos a fer avançar l´art del seu temps. Casals va canviar la manera de tocar el violoncel i la percepció d´aquest instrument («Pau Casals és el Picasso musical del segle XX), va dir el director hindú Zubin Menta. I de Picasso, hi ha algú que dubti de que és un dels més grans artistes plàstics del segle XX?. O de Neruda, més enllà del premi Nobel, rebut el 1971 ¿de quants poetes poden recordar uns versos?.

Encara que enguany hi haurà altres aniversaris a celebrar, el dels tres Pablos hauria de servir no per a recuperar-los, sinó per a repensar-los. Per  a seguir donant valor a la seva obra i a les seves vides, sense amagar les ombres però sense amagar tampoc les seves llums.

Dels tres Pablos, només Neruda va morir en el país en el que havia nascut, encara que en un exili interior, al que llavors malalt s´hi va veure obligat  pel cop d´Estat pinochetista. Les seves restes reposen a Isla Negra, on hi ha també el que va ser el seu últim habitatge. Picasso vamorir a Mougins (França) i I Casals va morir a Puerto Rico

«Eran tres y se fueron los tres
nos quedamos sin Pablos en el mundo
y lo bello sin ellos, moribundo
que va a ser de nosotros … que va a ser»

Maria Alàs Borbon

Evolució diària dels usuaris que han accedit a la pàgina web al llarg del mes de gener de 2023

 

 

 

 

Benvolgudes/uts, companyes/anys,

Seguirem informant-vos, com sempre, a través dels nostres canals habituals de comunicació.

La Junta
Febrer 2023