07 des. Butlletí i Assemblea Desembre 2020
Desembre: Assemblea 2020
i curs 2020/2021 per videoconferència
Benvolgudes/uts, companyes/anys, desitgem que seguiu en bon estat de salut.
Ja feliçment, el dia 25 de Novembre vàrem celebrar l’Assemblea General Ordinària de la nostra Associació. Més endavant expliquem alguns acords i detalls.
Esperem que tothom gaudeixi del curs triat i els que han preferit ajornar-ho fins a l’any vinent, no us quedeu sense fer res.
Llegiu, tot el butlletí. Els apartats són més o menys els de sempre, els continguts variats. Hi trobareu noves notícies i algunes importants pel funcionament de l’Associació.
Com tots sabeu la intenció d’aquests butlletins és la de mantenir informats a tots els socis, a fi i efecte, de què a més de rebre informacions via correu no hi és de més un recordatori per la nostra part.
Alguns de vosaltres no rebeu el butlletí, potser en el seu moment vàreu dir que no interessava. Al peu de la primera pàgina de la nostra WEB, trobareu una casella per omplir amb les dades que demanem per poder rebre el butlletí. Comptem amb tothom.
Hem començat el curs per videoconferència
a mitjans de Novembre
Recordeu que a la nostra pàgina WEB, consultar tots els butlletins on, en aquest mateix apartat, ens recorden les novetats comunicades.
Es pot seguir les classes en línia amb el suport del material audiovisual que es consideri adequat i amb l’aula virtual Moodle com a suport a les classes.
Cada grup té l’horari establert, el professorat imparteix les classes en directe i podeu participar en les sessions per videoconferència.
Tingueu paciència, si es produeixen anomalies en el funcionament de l’emissió de la classe. Entre tots procurarem arreglar-ho.
Comuniqueu aquestes incidències a ICE Bellaterra. Secretaria ICE de la UAB, 934 335 050 aeu.santpau@uab.cat
Coordinador Acadèmic: Josep Masalles Román, 938 159 158 josep.masalles@uab.cat
Aquí teniu els diferents enllaços i continguts de l’ICE
Informació del Curs 2020 – 2021: Enllaç al curs 2020 2021
Institut de Ciències de l’Educació (ICE): Enllaç a la web d l’ICE
Campus Virtual de la UAB: Enllaç al Campus Virtual de la UAB
QUOTA de l’Associació
Per tots aquells socis que no tinguin clar com fer efectiu l’import de la quota de l’Associació, repasseu les dades del butlletí de Novembre.
Aquest curs s’ha hagut de fer efectiu el pagament mitjançant transferència bancària.
A primers d’any tornarem a insistir al banc BBVA que inclogui tots els números de compte bancari que us vàrem demanar per fer efectiu el cobrament de la quota.
No ho han fet fins ara per problemes interns de personal deguts a la pandèmia. Us tindrem al corrent sobre aquest tema.
És la nostra intenció repassar els documents recollits el seu dia i demanar-vos particularment el vostre IBAN a tots els qui encara no tenim les dades.
Assemblea General Ordinària de l’Associació, 2020
Vàrem poder celebrar l’Assemblea el 25 de Novembre 2020, sense cap més incidència que les restriccions imposades per la pandèmia.
Destaquem com a temes importants per la vostra informació:
El president Sr. Francesc Gay, va demanar a tots els presents que es manifestin, comentin i s’ofereixin per ocupar els càrrecs vacants. S’obre un llarg debat. I finalment, la secretària es pren nota de les propostes següents:
presidenta: Sra. Maria Alàs
vicepresidenta: Sra. Enriqueta Montero
tresorer: Sr. Ramon Marcet
secretaria: Sra. Immaculada Moratalla
La Nova Junta va ser ratificada en l’Assemblea, per unanimitat i acceptats els càrrecs, per tant ja és efectiu el nomenament de la nova Junta Directiva.
Enhorabona a totes elles i a ell
També va quedar aprovat per unanimitat l’Estat de Comptes i pressupostos per l’exercici 2020 – 2021 així com l’augment de la quota anual de soci de l’Associació de les Aules per un import de 10 euros. Que s’aplicarà a partir del curs 2021 – 2022
Adjunt trobareu l’acta i altres documents relatius a l’assemblea, on queden reflectits aquests acords a l’espera de signatura d’aquesta, en la celebració de l’Assemblea de l’any 2021.
Presentació Assemblea 2020
Acta Assemblea 2020
Tresoreria Assemblea 2020
NADALA 2020
Per felicitar-vos les Festes adjuntem aquesta postal.
Loteria de Nadal
Encara tenim uns dies per comprar els dècims pel sorteig de Nadal.
Ens guardaran els dècims fins al 10 de desembre de 2020 i/o fins al seu exhauriment.
El nombre 56651 del dibuix es el correcte.
Podeu passar per l’administració a comprar el dècim. Recordeu l’adreça de l’administració de loteria.
La Bruixeta Barreta
Administració núm. 335
Carrer Indústria 282
08026 Barcelona
Tel. 934 367 161
Aula Virtual:
Apunts dels professors
Podreu consultar, perquè estaran penjats, els treballs dels professors que han intervingut en l’elaboració del curs per videoconferència.
Covid-19
L’Evolució de l’espècie: COVID-19… CORONAVIRUS… animal mutant cap a…
Respectem i complim els consells que les autoritats mèdiques ens transmetin
Pàgina Web
La Pàgina WEB de l’Associació ja ESTÀ ACTUALITZADA respecte a la informació sobre el curs actual.
Polseu els enllaços (Veure més adalt a l’apartat ICE) per conèixer totes les dades al respecte.
Enllaç a la nostre web grups i cursos
Butlletí
Si vols llegir aquest butlletí directament o imprimir-lo el tenim amb format PDF a la nostra Web.
També hi trobareu els de cada mes, i tot allò que ens comuniqueu com activitats, història i normatives generals.
Butlleti i Assemblea desembre 2020
I aquí a l’apartat “Notícies i Activitats” a la web
Estadístiques
Accessos a la pàgina web al llarg del mes de novembre.
Potser bona idea per acomiadar-nos crear un espai, un “gresol d’interès”, per anomenar-lo d’alguna manera. El seu contingut pot respondre cada vegada a un sol pensament, idea, personatge o ser un encadenat, del tema principal, intenció o leitmotiv a desenvolupar en diverses entregues.
Farem la prova…
Feliços anys 20!!!!
No he pogut resistir la temptació de tenir un record pels anys vint del segle passat ara que encetem un nou període d’anys vint, cent anys després, podem raonar-ho? Que va passar? Com se’n van sortir?, a què va portar? En el fons repetirem la història?
Hem complert un any, podem preguntar-nos com seran els nostres vint? Podran les noves generacions dir-ne també Els Feliços 20 del XXI? La humanitat ha d’experimentar en carn pròpia, aprendre dels errors dels altres potser una quimera. Recordem algunes dades del que ja és història per reflexionar de cara al futur.
Inicialment podem dir que tenim una coincidència, un inici bèl·lic, final Primera Gerra Mundial, i gerra pandèmica de la covid-19 pels de 2020. Si, guerra en tots sentits.
Un món cansat i malmès començar la dècada dels anys vint amb ganes de passar-ho bé i oblidar la guerra passada. Els Estats Units, que havia emergit com la primera potència mundial, ha de fixar el rumb a la moda, la música i l’art. Sorgeix una puixant indústria de l’oci amb la fonografia, el cinema i la ràdio, que van experimentar avenços espectaculars.
Els costums es van relaxar i els joves van rebutjar el convencional a favor d’un clima de major llibertat: retallen faldilles i pentinats, i perden la vergonya de ballar en públic. Clubs i sales de ball de tot el món es van omplir amb el seu so i els seus ritmes sincopats. Però a mesura que avança la dècada, l’economia es debilita, fins que el 1929, amb el crac de Wall Street.
Els feliços anys vint fou el període de creixement econòmic i de no preocupació dels Estats Units dels anys 1920. El fenomen va estendre’s per l’Europa capitalista de manera que l’expressió també canvia segons el país. Al Regne Unit són els “anys daurats”, mentre que a França són els anys bojos, en francès,”années folles”. Es pot trobar igualment golden twenties, feliços anys vint, les vint daurades, roaring twenties o bojos anys vint.
També conegut com la Belle Époque significa literalment «Edat Bonica» i és el nom donat a França al període que va des del final de la Guerra franc-prussiana (1871) fins al començament de la Primera Guerra Mundial (1914) tot i que en la segona dècada del segle XX va recuperar la seva esplendor efímerament. Els estàndards de vida i seguretat de les classes mitjana i alta van augmentar.
Després de la Primera Guerra Mundial, en la tornada a la normalitat, el president dels Estats Units, Warren G. Harding, l’utilitza com a l’eslògan de les eleccions de 1920, torna a la política, flors de música de jazz, redefinint la dona, Art Deco va arribar al cim. Les classes més baixes, però, no es van beneficiar de la mateixa manera. I també pot utilitzar-se en referència a altres països d’Europa occidental i central en el mateix període i raons (per exemple, Alemanya).
També hi va haver pau a Europa occidental i central, ja que el nou Imperi alemany a l’est de França va maniobrar per equilibrar les grans potències d’Europa i evitar més guerres. Encara hi va haver expansió, ja que França va conrear el seu imperi a l’Àfrica en gran manera. Aquesta estabilitat va proporcionar la base per al creixement i la innovació en les arts, la ciència i la cultura.
Els anys vint van ser una dècada de consum massiu i de creixement econòmic, impulsats per les polítiques econòmiques de l’oferta. L’economia d’Amèrica del Nord, especialment dels Estats Units, va passar de l’economia del temps de guerra a l’economia de pau. Els Estats Units van reforçar la seva posició com a la potència més rica del món, la indústria manufacturera massiva i la societat va entrar en una era de consum massiu. D’altra banda, a Europa, que es va convertir en el principal camp de batalla de la Primera Guerra Mundial, la prosperitat econòmica no va començar fins al 1924.
Malgrat aquest avanç social, econòmic i tecnològic, la majoria dels afroamericans, els immigrants recents i els agricultors, i fins i tot la classe treballadora es van veure molt afectats per aquest període. Milions de persones viuen per sota de la línia de pobresa. El mercat estava esperant que nous productes els consumissin, les economies dels Estats Units i del Canadà es van recuperar aviat quan els soldats desplaçats van tornar com a mà d’obra a les fàbriques per produir béns de consum.
Quan el president Warren G. Harding va assumir el càrrec el 1921, l’economia del país es trobava al fons d’una recessió i la taxa d’atur va arribar al 20% després de la inflació maligna. Harding va proposar reduir els bons del govern, reduir els impostos, protegir els beneficis dels productes agrícoles i limitar la immigració. El Congrés va aprovar la major part de les polítiques d’Harding, que van donar lloc al “boom” de l’era Coolidge. Un dels principals problemes liderats pels governs d’Harding i Coolidge era reintegrar l’impost sobre la renda de les persones riques que es van criar a la Primera Guerra Mundial. La gestió d’Harding i Coolidge ha mantingut el creixement econòmic, però la confiança excessiva en aquest període ha provocat bombolles especulatives que en un futur han tingut un col·lapse borsari i la Gran Depressió.
Aquest període de prosperitat econòmica va ser propiciat, en part, gràcies a la Segona Revolució Industrial. La química, l’electricitat i el petroli aporten a poc a poc sectors nous com el cinema o la indústria de l’automòbil. Ford o General Motors es desenvolupen d’una manera frenètica. El teatre s’equipa per les novetats tècniques, fent augmentar els “box-office”. La indústria automòbil decideix innovar introduint la producció en cadena que canvien els mètodes de treball: taylorisme…
El poder adquisitiu de la nova classe mitjana va en augment. Es pot dedicar doncs a comprar compulsivament els objectes que la publicitat, en plena expansió, ven. S’idolatra l’objecte. Un nou fenomen, la competència, esdevé cada vegada més ferotge. Es liberalitzen tots els sectors. La societat assisteix a la creació de noves “necessitats de consum”, necessitat d’estimar-se, d’aparentar i de pertànyer a un grup.
La literatura i el cinema vehiculen la imatge d’una nova dona americana: la “flapper”, a França es traduirà per “à la garçonne” (en català, a l’estil noi). La “flapper”” és una dona en teoria independent, amb un pentinat curt, a l’estil noi (d’aquí el neologisme), que vesteix roba curta (les faldilles són el boom)…, Fuma en públic com a signe de la seva emancipació, associant-li una imatge de rebel que es maquilla. Surt, balla el ball del xarleston, el black bottom o el lindy-hop.
Quant a les llars, la dona s’equipa de nous productes de confort que li simplifiquen la vida domèstica, ja que, per molt que es vulgui aparentar emancipada, segueix al servei del masclisme. Així les noves “màquines domèstiques” són sol·licitades per tot arreu. D’altra banda, es comença a qüestionar lentament el paper de la dona en el cercle familiar. Certament, els anys 1920 són anys de prosperitat econòmica, però són també els anys del creixement de la desigualtat social. El moviment obrer es mobilitza cada vegada més.
Musicalment, és “l’era del jazz”, del blues, del ragtime, del gòspel i del swing. El trompetista Louis Armstrong, el cornetista King Oliver, el pianista Duke Ellington són elevats al rang de súper-estrelles. L'”estil Nova-Orleans” fa furor, sigui entre la població negra del sud pobre dels Estats Units com en el nord ric americà.
El cinema passa dels seus inicis “prehistòrics” per transformar-se en una verdadera indústria del consum. És l'”era de Hollywood”. Unes 700 pel·lícules inunden anualment el mercat mundial. Les grans companyies cinematogràfiques es van desenvolupant a ritme frenètic: Paramount, MGM, Warner Bros., United Artists…
En l’art domina el realisme i el naturalisme. L’escultura es deixa anar per la megalomania i el gegantisme. La literatura veu néixer una nova generació d’autors joves, és la Lost Generation (generació perduda). Així les obres literàries tradueixen els dubtes i la perplexitat d’una generació perduda per la Primera Guerra Mundial i l’anestesisme consumista postguerra.
Els Estats Units passen sobtadament a una política aïllacionista. Per als americans, els Estats Units no han de ficar el nas sobre els assumptes europeus. A poc a poc, les desigualtats socials alimentades amb moviments xenòfobs i racistes. Estem davant de l’America First” (eslògan a les eleccions del partit conservador republicà). Neixen així grups xenòfobs com el Ku Klux Klan que decideixen sortir a la nit i apallissar negres. Tot aquest ambient porta a la “Prohibition” o, cosa que és el mateix, la prohibició de beure alcohol. L’única cosa que va aconseguir va ser el mercat negre, amb el qual es va crear el fenomen el gangsterisme (ex.: Al Capone és en els anys 1920 el gàngster més cercat dels EUA). Mentrestant, la situació a Europa no és gens millor. A Espanya el franquisme ha guanyat la Guerra Civil, a Portugal s’ha implantat també una dictadura dretana, mentre que Alemanya i Itàlia es deixen emportar per Mussolini i Hitler. A França també hi ha moviments xenòfobs que s’acompanyen dels britànics.
Tot aquest creixement imparable va inflar els mercats financers. La manca de regulació i el creixent augment superflu de la borsa va esclatar finalment en l’anomenat crac del 1929. L’efecte dominó de la caiguda del Dow Jones deixa Europa estorada. El feixisme se n’aprofita per reclutar gent i a poc a poc el món camina cap a la Segona Guerra Mundial.
Ens hi assemblem o reaccionarem de forma diferent?
Comiat
Ja arribem a final d’any de 2020,
Ànims! Seguirem informant-vos, com sempre, a través dels nostres canals habituals de comunicació.
Per aquestes festes, el nostre desig més important és que sigueu feliços
Fins aviat. Sigueu prudents.
Una forta abraçada.
La Junta