29 abr. Butlletí maig 2024
COMUNICACIÓ ALS SOCIS/ALUMNES
L’Associació de les Aules té com a finalitat potenciar una formació dirigida a la gent gran orientada a reflexionar, pensar, estudiar i discutir, amb l’ajut d’especialistes, temes d’interès comú.
La nostra Associació està interessada en la col·laboració amb l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE), Universitat Autònoma de Barcelona. Cada any s’estableix i se signa un Conveni de Col·laboració entre la UAB i l’Associació de les Aules.
«És, per tant, la nostra Associació qui sol·licita a la UAB la impartició d’aquests cursos. Sense aquest mandat, l’ICE no està obligada a col·laborar en la programació el curs.»
Els membres de l’actual Junta Directiva exerceixen el seu càrrec durant un temps determinat. La Junta actual així ho ha fet en els últims quatre cursos i ara hem de donar pas a una nova Junta amb noves idees i noves propostes.
Hem fet arribar, per correu electrònic, i a tots els nostres socis, un escrit demanant la seva col·laboració per ocupar aquests quatre càrrecs que quedaran vacants a final d’aquest curs. (President/a, vicepresident/a, secretari/ària i tresorer/a). Esperem doncs conèixer les vostres candidatures com més aviat millor, ja que s’ha d’establir el nou conveni de col·laboració amb la UAB i dissenyar el programa per al curs vinent.
Nosaltres (Maria Alàs, Ramon Marcet, Imma Moratalla, Olga Cambray) com a Junta sortint, exercirem el nostre càrrec fins a final d’aquest curs 2023/2024. Per la nostra part, facilitarem als nous candidats tota la informació que calgui i tot el suport que us sigui necessari. Podeu fer arribar la vostra proposta de candidatura per a cadascun dels càrrecs a aaeu.tempslliure@gmail.com
Aules Espai Sant Pau
(curs lectiu 2023/2024)
Estem a les acaballes del tercer trimestre d’aquest curs lectiu en el qual l’ICE va proposar a la nostra Associació una reestructuració a fons del programa, tant pel que fa a l’estructura, el format i el professorat com per la inclusió d’activitats noves com els itineraris a peu per la ciutat. Els cursos que havíem seguit fins ara havien acabat el seu programa i ens era necessari iniciar aquesta nova etapa i amb noves activitats.
Seguint els resultats de les enquestes que l’ICE ens proposa contestar a finals de trimestre, podem constatar que, en termes generals, hi ha una molt bona acceptació tant del temari, com del professorat, en la impartició dels cursos i dels itineraris.
Aquest curs han estat planificats en tres eixos:
- Art, pensament i Literatura.
- Història, Geografia i Societat.
- Divendres de la Ciència.
El 16 d’octubre es van iniciar dos cursos: Cultura, societat i literatura nord-americana contemporània, a càrrec de la doctora i professora de literatura nord-americana de la UAB, Sra. Laura Gimeno i L´Espanya contemporània a través del cinema, amb la Sra. Rosa Gutiérrez, historiadora, crítica d’art i cinema, i professora d’art contemporani.
El dijous 19 d’octubre vàrem començar Tendències culturals i canvis socials a càrrec de la Sra. Isabel Muntané, periodista, especialitzada en Comunicació Feminista. Màster en estudis de les Dones, Gènere i Ciutadania. Màster en Gènere i Comunicació de la UAB. A segona hora Història, gèneres i mecanismes de les ficcions de crims, a càrrec del Sr. Antonio Lozano, periodista cultural, traductor i director de la col·lecció Sèrie Negra d’RBA.
El divendres 20 comença el curs amb Nutrició i salut amb la Dra. Montserrat Solanas, doctora en Ciències Biològiques. Màster en Nutrició i Alimentació i professora titular de l’àrea de Fisiologia Mèdica en la facultat de Medicina de la UAB.
El segon trimestre, que va de gener a març, comença el dia 22 de gener amb: I si la natura fos cultura? Introducció a la filosofia de la cultura. Joan Carles Cirera és Llicenciat en Filosofia, Història de l’Art i Dret a la UAB, on és professor del departament de filosofia. S’ha especialitzat en filosofia de la cultura i filosofia francesa contemporània.
A les 11:30 comença Cultura i civilització de l’antic Egipte, a càrrec del S. Marc Orriols, egiptòleg, doctor i professor de la UAB. Ha participat en nombrosos congressos i té diverses publicacions en revistes especialitzades.
El dijous 25 de gener hi ha Economia per entendre millor la realitat que ens envolta, professor Eduard Conti, economista, dirigeix la seva pròpia empresa d’educació econòmica i financera. És també professor d’introducció a l’Economia de la UAB i col·laborador habitual a diversos mitjans de comunicació.
A segona hora, el Sr. Frederic Sesé, historiador de l’art UAB i titulat professional de flauta travessera CMM de Barcelona, ha desenvolupat la seva trajectòria professional com a crític musical i docent. Imparteix el curs, La música, un moment universal inabastable.
El cervell al descobert s’inicia el 26 de gener, amb la Sra. Anna Vale, psicòloga i doctora en Neurociències per la UAB. Va realitzar el seu postdoctorat al laboratori de Neurobiologia Cognitiva de la Boston University, a Massachusetts, EUA.
El passat mes d’abril vàrem començar amb Els pilars que sustenten la història del teatre, a càrrec del Sr. Ferran Madico, actor, director, pedagog, gestor cultural i director artístic de grans equipaments teatrals. Continua amb Psicologia criminal, a càrrec de la Sra. Elena Garrido, doctora en Psicologia Clínica i Forense, professora de psicologia criminal i forense als Graus de Criminologia i Psicologia de la UAB, així com a diferents Màsters i Postgraus.
El dijous 11 hi ha La geografia històrica i ambiental i els paisatges de muntanya de Catalunya. Imparteix el curs el Sr. Albert Pèlachs Mañosa, membre del Grup de Recerca en Àrees de Muntanya i Paisatge i professor del departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Més tard hi ha Museus i territori, espais d’experiències i de diàleg amb la Sra. Teresa Blanch, doctora en Història de l’Art, directora del Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu i professora del Departament d’Art i Musicologia de la UAB.
Divendres 12 comença La mar Mediterrània, patrimoni natural i la gestió dels seus recursos marins, amb les Sres. Ester Carreras, Maria Constenia, Sara Dallarés i Anna Soler, que formen part de l’equip de recerca SEAaq-UAB, que es dedica a estudiar la Salut dels Ecosistemes i Animals aquàtics, principalment de la mar Mediterrània. A les 11:30 hi ha Genètica i vida quotidiana, amb la Dra. en Psicologia, Sònia Darbra, Màster en Neurociències i professora de Metodologia de les Ciències de la Salut de la Facultat de Psicologia de la UAB.
Hem completat el programa d’aquest curs lectiu amb els Itineraris, classes a l’aire lliure, amb explicacions del formador/a.
- Els barris a peu de muntanya
- Art &Walk: espais emblemàtics de l´art a la ciutat
- El poder: un Monopoly anomenat Barcelona
- Les revoltes del tombant de segle
- Les grans religions monoteistes a Barcelona: cristianisme, judaisme i islam
- Indrets de Barcelona amb història
- La Barcelona convulsa: de repúbliques i dictadures
- Recorreguts pel verd de la ciutat
- La Barcelona desapareguda
A més, s’han programat unes conferències mensuals pels socis/alumnes de l’Associació que han contribuït amb el pagament de les quotes a satisfer els honoraris dels ponents.
- Les primeres ciutats de la història. Jordi Vidal
- La ment i les seves potencialitats per al benestar. Jenny Moix
- Els escrits de Picasso. Jèssica Jaques
- Les claus per combatre la desinformació. Carmina Crusafon
- L’enigma, la màquina de xifrar quasi perfecta. Rosa Camps
- El futur de la Unió Europea: el repte de la seva autonomia estratègica. Montserrat Pi.
- Grècia i Roma a la gran pantalla. Borja Antela
- L’aprofitament dels rius del Pallars per l’electrificació de Barcelona. Xavier Tarraubella
- Una mirada a l’art maia: l’expressió del poder a través de la imatge. Anabel Villalonga
- Les fosques herències de la Transició. David Ballester
Informació sobre els cursos
Horaris i telèfons d’atenció:
de 9:30 h a 14 h: 93 581 23 93
de 14 h a 19 h: 93 433 50 54 i 663087440
Correu electrònic:
ga.ice@uab.cat
Contribució anual per part dels socis
L’Associació d’Aules d’Extensió Universitària per al Temps Lliure està obligada a comprovar que les persones inscrites en aquests cursos són socis/es de l’Associació, tal com s’especifica en la clàusula segona del Conveni de col·laboració entre la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Associació de les Aules d’Extensió Universitària per al Temps Lliure, signat el 15 de juny de 2022.
El pagament de la quota anual a l’Associació de les Aules (10 €) es pot fer per transferència bancària al nostre compte:
BBVA IBAN: ES98 0182 4246 1302 0212 5736
indicant el vostre nom i el vostre DNI. D’altra manera, ens és molt difícil identificar als socis.
Per a consultes sobre el pagament de les quotes i altres assumptes relacionats amb l’Associació, adreceu-vos al nostre correu: aaeu.tempslliure@gmail.com i us donarem una resposta com més aviat millor. No tenim telèfon ni despatx físic.
L’ICE només pot respondre a preguntes relacionades amb la gestió administrativa dels cursos.
Aules d’extensió Universitària vinculades a la UAB
Les Aules d’extensió Universitària vinculades a la UAB i que estan fora de Barcelona, ens faran arribar periòdicament el seu programa d’activitats per si algú de vosaltres hi està interessat en assistir-hi.
Per accedir a la programació del segon trimestre del curs 2022/2023:
Aula d’Extensió Universitària d’Argentona
C/ Mataró, 5
Web: auladargentona.org
Correu electrònic: auladargentona@gmail.com.
Telèfon: 93 797 41 73.
Aula d’Ext. Univ. de Badalona
Teatre Zorrilla, Canonge Baranetra, 17.
Web: aulabadalona.cat
Correu electrònic: aula@aulabadalona.cat.
Telèfon: 93 464 73 02.
Aula d’Ext. Univ. Vilassar de Mar
Escola Nàutica, Carrer Sta. Eulàlia, 40
Web: aulavilassardemar.cat
Correu electrònic. aeu.udm@gmail.com
Aula d’Ext, Univ, de Manresa
Correu electrònic: aeumanresa@gmail.com
Telèfon: 93 836 21 26
Aula d’Ext, Univ. Tiana-Mongat
Correu electrònic: aulauniversitariatimo@gmail.com
Aula d’Ext. Univ. de Sabadell
Web: aulasabadell.cat
Telèfon: 93 722 04 28
Aula d’Ext. Univ. De Sant Quirze del Vallès
Web: www.aulasqv.com
Aula d’Extensió Universitària de Vilanova i la Geltrú
Correus electrònics: info@aulavilanova.cat i aulavilanova@hotmail.com
Aula d’Extensió Universitària de Barberà del Vallès
Web: www.aulanibarbera.org
Correu electrònic: aula.exten.univer.bdv@gmail.com
Aula d’Extensió Universitària de Santa Perpetua de Mogoda
Correu electrònic: aaeu_santaperpetua@hotmail.com
Telèfon: 669 259 474
Pàgina Web
La Pàgina Web de l’Associació ESTÀ ACTUALITZADA. Polseu els enllaços previstos amb l’ICE per conèixer totes les dades al respecte
Consulta el contingut detallat dels cursos a la web
Trobareu els butlletins de cada mes, i tot allò que ens comuniqueu com activitats, història i normatives generals en el següent enllaç.
Recordatori: Si alguns de vosaltres no rebeu el butlletí ens ho feu saber, potser en el seu moment vàreu dir que no interessava. Comptem amb tothom.
Àngel Guimerà
Centenari de la seva mort
(1845-1924)
La Renaixença
La Renaixença designa l’època de la nostra literatura compresa entre la «Decadència» i el «Modernisme» i, més concretament, entre 1833 i 1877, durant la qual es restaurà la llengua, la literatura i la cultura catalanes, el moviment cultural i de conscienciació nacionalista sorgit dins la burgesia arran de les transformacions provocades per la revolució industrial.
Va constituir un intent de recuperar i definir una consciència diferencial catalana i, alhora, d’adaptar alguns dels corrents més vius de la cultura europea.
Àngel Guimerà va néixer a Santa Cruz de Tenerife el 1845 i morí a Barcelona el 1924. Fil de pare català i mare canària, visqué els primers anys a les Canàries. El 1853 es traslladà al poble patern del Vendrell, on residí durant els anys d’infantesa. Estudià després a Barcelona.
Començà la seva vida literària en castellà, però ben aviat es feu conèixer pels seus articles catalans apareguts a «La Jove Catalunya». El 1871 fou un dels fundadors del setmanari «La Renaixença» que, posteriorment, una vegada convertit en diari, dirigí. El 1875 obtingué un accèssit als Jocs Florals amb el seu poema Indibil i Mandoni; dos anys després, guanyà alhora els tres premis ordinaris del certamen (la flor natural, la viola i l’englantina) i fou, en conseqüència, nomenat Mestre en Gai Saber. El 1879 estrenà Gal.la Placidia, la seva primera obra dramàtica, que fou l’inici d’una llarga carrera teatral que el convertí en el millor dramaturg català del segle XIX.
L’obra gimeraniana té un seguit de constants que revelen les més fondes preocupacions de l’autor i que, al capdavall, constitueixen la seva peculiar visió del món. Aquestes preocupacions sorgeixen de les vicissituds biogràfiques de Guimerà, el qual les ha traspassades als personatges de les seves obres.
– La seva qualitat de fill «natural» – Els seus pares no es casaren per l’Església fins que ell hagué nascut. Això l’obsessionà fins al límit de falsejar la seva data de naixement. Molts dels seus personatges tenen la taca d’haver nascut d’una manera que les convencions socials consideren irregular: la Marta de Terra Baixa, Àgata de La Filla del Mar i tants d’altres.
– La seva qualitat de pervingut – Ell hagué d’aprendre el català als vuit anys, quan vingué de les Canàries. Això el portà a accentuar la seva catalanitat, no sols en l’obra literària, sinó en tota la seva actuació de nacionalista militant. Es crea així un «Complex de mestissatge», era fill de mare canària, que resta ben explícit en els seus drames. Ramon de L’ànima és meva, és fill d’un turc, cosa que ignora, i esdevé l’heroi de la lluita contra els turcs. Roger de Flor, a Camí de sol, encarna el model d’heroi català… nascut a Itàlia. Said, a Mar i cel, fill d’un moro i una cristiana, es troba lligat a dos mons enfrontats, les tensions entre els quals provoquen la seva tragèdia.
– El seu fracàs amorós en l’adolescència – Això el marcà tan profundament, que sembla que després no torna a intentar cap més relació amorosa. Aleshores, volcà tota la seva estimació en la seva mare i realitza tota una idealització de la dona com a mare. Precisament, els seus personatges més ben caracteritzats, els de més intensitat dramàtica, són els femenins.
Mar i Cel (1888), centrada al segle XVII, ens narra les peripècies dels corsaris algerians pel Mediterrani. Dona una visió nova d’allò que no són més que prejudicis sobre la maldat dels «moros» i la bondat els cristians. Traduïda a vuit idiomes i, per J.M. de Sagarra, l’obra més ben tallada de Guimerà, es tornarà a interpretar a la tardor d’enguany, a Barcelona, en commemoració del 50 aniversari de Dagoll Dagom i el centenari d’Àngel Gimerà.
Maria Rosa, Terra baixa i La filla del mar constitueixen la seva gran trilogia. Totes tres obres tenen una construcció i una temàtica semblants: un conflicte de passió possessiva dut a una situació límit. Terra baixa serà traduïda a setze idiomes, reconvertida dues vegades en òpera i unes quantes en film, circumstància que no coneix paral·lel en el marc de les literatures hispàniques.
Guimerà, malgrat el seu desfasament respecte a les dramatúrgies més avançades, és l’home que va fer cristal·litzar el teatre català de la Renaixença. En els últims temps, les obres de la seva trilogia, s’han traslladat al cel·luloide o s’han representat en els nostres escenaris amb èxit.
La Renaixença ens deixa tres grans fundadors: Verdaguer, en el camp de la poesia. Guimerà en el del teatre i Narcís Oller, en el de la novel·la.
Maria Alás Borbon
Estadístiques de visites a la web
Evolució diària dels usuaris que han accedit a la pàgina Web des de l’1 de gener de 2024 fins avui. En el primer gràfic usuaris únics que han vist la web (font: Google Analytics). En el segon gràfic, aparicions a les cerques de Google en milers i clics des de les cerques de Google (font: Google Search Console).
Benvolgudes/uts, companyes/anys,
Seguirem informant-vos, com sempre, a través dels nostres canals habituals de comunicació.
La Junta
Maig 2024