Butlletí març 2021

Març 2021

 

El passat mes de febrer va fer un any que  tot un seguit de  persones es varen reunir al cementiri de l´Almudena de Madrid per homenatjar la memòria  de 3000 noms que es van esborrar d´un Memorial Històric on hi figuràven els versos de Miguel Hernandez:

 

«Aquí estoy para vivir mientras el alma me suene
aquí estoy para morir cuando la hora me llegue
en los veneros del pueblo
desde ahora y desde siempre
varios tragos es la vida
y un solo trago es la muerte

A banda d´aquests actes d´incivisme i d´incultura que periòdicament es van succeint al nostre país, llegim aquests dies als diaris que el Museu Marítim de Barcelona aprofitarà l´espai de la Sala Gran (1800 m2) per fer-hi exposicions temporals. Aquí hi podrem veure aviat,  entre altres, l´obra de Marc Chagall i la del  pintor impressionista Claude Monet. Si  tenen la bona acollida que s’espera  vindran després Fernando Botero i Alfons Mucha.Barcelona, la nostra ciutat, és sitúa com a referent indiscutible de la cultura.  L´ús i gaudi cultural no és una qüestió elitista, és un be comú. Un país sense formació i sense coneixement és un país sense memòria.

 

Totes aquestes classes que hem compartit presencialment durant els darrers cursos han donat pas a una nova modalitat: la videoconferència. Això ens ha fet familiaritzar amb aquestes noves eines. Amb aquest avantatge ha també un nombrós grup de persones que escolten veus. Són els usuaris d´audiollibres, mitjançant plataformes de subscripció o per la xarxa de biblioteques públiques. L’experiència universitària no és només assistir a classe, també és conèixer gent nova, fer amistats, compartir idees, debatre…

 

Seguiment del curs per videoconferència

 

Els que us heu matriculat aquest curs de les assignatures via on-line haureu rebut per correu les indicacions per donar la vostra valoració sobre el contingut del curs. Com en l´anterior, recordeu que al final de l´enquesta hi ha un apartat que diu: «Verificació del text» que s’ha d’omplir obligatòriament. Aquí hi podeu escriure un petit comentari perquè sinó no us deixarà fer l´enviament.

 

Informació del curs 2020/2021.
Institut de Ciències de l´Educació (ICE) Enllaç a la web de l´ICE
Campus Virtual de la UAB

 

Si es produeixen anomalies en el funcionament de l´emissió de la classe, comuniqueu aquestes incidències a ICE Bellaterra. Secretaria ICE de la UAB. 93 433 50 50 aeu.santpau@uab.cat

 

Coordinador Acadèmic: Josep Masalles Romàn
josep.masalles@uab.cat

 

La Sra Enriqueta Montero, ha demanat el cessament de la seva activitat con a Vice-presidenta, per raons personals.  Acceptem doncs la seva renúncia i la resta dels components de la Junta continuarem com fins ara a disposició de tots els socis.

 

La Universitat Autònoma ens fa arribar aquesta proposta  que rep de la Universitat a l´Abast, per si pot ser del vostre interès:

 

BARCELONA EXPERTS, Sònia Crespo, quia oficial de Barcelona i Catalunya, ens  ofereixen visites guiades que podeu seguit des de la seguretat i el confort de casa vostra. Hi ha  una gran gama de visites culturals

 

Presentació de Barcelona
Sagrada Família
Història de la Sagrada Família
Musu Dalí de Figueres
Picasso a Barcelona
Barri Gòtic amb Catedral
Modernisme/Gaudí a Barcelona
El Born amb Santa Maria del Mar
Casa Batlló
Palau de la Música Catalana

 

Si són del vostre interès, aquí podeu trobar més informació  sobre  preus i  dies de presentació https://barcelonaexperts.com/visites-virtuals/

 

A l´atenció de Sònia Crespo BARCELONA EXPERTS
crespo.sonia@gmail.com

 

 

Aula Virtual

Apunts dels professorsPodeu consultar, perquè estaran penjats, els treballs dels professors que han intervingut en l´elaboració del curs per videoconferència.

Pàgina Web

 

La Pàgina WEB de l’Associació ESTÀ ACTUALITZADA.

Enllaç a la nostre web, grups i cursos

Si vols llegir aquest butlletí directament o imprimir-lo, el tenim amb format PDF a la nostra Web. També hi trobareu els de cada mes, i tot allò que ens comuniqueu com activitats, història i normatives generals.

Butlletí en PDF
Notícies i Activitats

 

Evolució diària dels usuaris que han accedit a la pàgina Web al llarg del mes de febrer 2021

 

Recordatori: Si alguns de vosaltres no rebeu el butlletí, potser en el seu moment vàreu dir que no interessava. Al peu de la primera pàgina de la nostra Web, trobareu una casella per omplir amb les dades que demanem per poder rebfre el butlletí. Comptem amb tothom.

 

 

 

Agenda cultural

 

Exposicions a Barcelona

Vicenç Viaplana. Els llocs de la pintura
Fundació Vila-Casas. Espai Volart – Ausias March, 22
Obert fins a 9 abril

 

Aquello era antes, esto es ahora
Can Framis. Fundació Vila Casas  Carrer Roc Boronat 116-126
Obert fins a 30 de maig

 

Arte i Mito. Los dioses de El Prado
Caixa Forum   Av. Ferrer i Guàrdia 6-8
Obert fins a 14 de març

 

Fina Miralles. Soy todas las que he sido
MACBA – Plaça dels Àngels s/n
Obert fins a 5 d´abriL

 

Plaga
MACBA – Plaça dels Àngels s/n
Obert fins a 2 d´abril

 

Un siglo breve
MACBA – Plaça dels Àngels s/n
Obert fins a 31 de desembre

 

Son, Huellas i figuraciones en las Valls d´Aneu
MNAC. Mjuseu Nacional d´Art de Catalunya
Palau Nacional. Parc de Montjuic
Obert fins a 5 abril

 

Los colores del fuego. Hamada-Artigas
MNAC. Museu Nacional d´Art  de Catalunya
Palau Nacional, Parc de Montjuic
Obert fins a 7 de març

 

Diálogos Intrusos. Todo es presente
MNAC. Museu Nacional d´Art de Catalunya
Palau Nacional, Parc de Montjuic
Obert fins a 7 novembre

 

Los cuadernos de Piccasso
Museu Picasso –  Montcada, 15-23
Obert fins a 5 abril

 

Activistes per la vida
Centre d´Art Santa Mònica – Rbla. Sta. Mónica 7
Obert fins a 14 març

 

Alguna direccion
Fundació Joan Miró – Parc de Montjuic
Obert fins a 2 maig

 

Julia Spinola. Vis
Fundació Joan Miró – Parc de Montjuic
Obert fins  14 març

 

Arte y Mito. Los dioses del Prado
Caixa Forum – Avgda Ferrer i Guàrdia 6-8
Obert fins a 14 març

 

Sooooo lazy. Elogio del derroche
Caixa Forum – Avgda. Ferrer i Guàrdia 6-8
Obert fins a18 abril

 

Tàpies a los 30
Fundació Antoni Tàpies – Aragó 255
Obert fins a 6 de juny

 

Diseñas o trabajas? La nueva comunicación visual 1980-2003
Museu del Disseny. Edifici Hub – Plaça de les Glòries Catalanes 37
Exposició permanent

 

Elogi del color: L´esplendor del vitrall en el Modernisme
Museu del Modernisme
Balmes 48
Obert fins a 14 març

 

Una poética del uso. Hacer servir la Biblioteca
Fundació Suñol – Carrer Mejia de Lequerica 12
Obert fins a 31 desembre

 

Irradiacions
Art Jove. Sala d´Art de la Generalitat – Calabria 147
Obert fins a 4 de març

 

Tots els organismes que ens ha tocat ser
Art Jove. Sala dl Art de la Generalitat – Calàbria 147
Obert fins a  21 març

 

La visió del “Vell Guerrer”
Institut d´d´Estudis Fotogràfics de Catalunya
Comte Urgell 187 (Escola Industrial)
Obert fins a 20 novembre

 

Un viatge fotogràfic. La construcció del Poble Espanyol.
Arxiu Fotogràfic de Barcelona – Plaça de Pons i Clerch 2   2a. Planta
Obert fins a 25 abril

 

Tàpies/Brossa (lletres – signes – xifres)
Galeria Eude – Consell de Cent 278
Obert fins a 29 maig

 

El contingut d´aquesta Agenda Cultural s´anirà revisant periòdicament.

 

 

La festa de Sant Medir

 

L’any 1856 el Josep Vidal i Granés va morir de la seva malaltia, però tothom el recorda en arribar aquesta diada, fins al punt que a l’actualitat hi ha al voltant de 26 colles als barris de Barcelona, Sant Gervasi, Sarrià i la Bordeta.

 

En el Diari de Barcelona de l’any 1853 apareix una notícia, on s’informava als ciutadans de la gran Festa de Sant Medir que aplegava al voltant de 300 persones d’arreu de Barcelona.

 

L’any 1830, ja es trobava millor, per tant va iniciar el seu primer romiatge; l’any següent ho va fer acompanyat aquesta vegada per familiars i amics, i així any rere any se li anaven afegint amics, veïns, coneguts, fins formar altres colles a Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi i Sants.

 

Cap a l’any 1828 en els inicis de la urbanització del carrer Gran de Gràcia, un forner s’establí al número 111 (cantonada carrer Sant Marc), era en Josep Vidal i Granés, fill de la Parròquia de Santa Maria del Mar, que era devot de Sant Medir, com que gaudia de poca salut, va prometre que si es curava, cada 3 de març, festivitat de Sant Medir, aniria fins l’Ermita a la Serra de Collserola, tocant un sac de gemecs a sobre un cavall anunciant a tothom la seva prometença.

 

L’orígen d’aquesta diada el trobarem en una llegenda, la de Medir el bon pagès que va viure cap a l’any 303 durant el domini de Dioclecià, que va dur a terme una gran persecució contra els cristians, un d’ells el Bisbe Sever va fugir cap a Barcelona i va ser perseguit constantment pels romans, emprenen un romiatge cap a Sant Cugat on va trobar a Medir plantant faves. El bisbe li explicà el motiu de la seva fugida i decidit a morir per la seva fe, va demanar a Medir que si preguntaven per ell digués la veritat, que mentre ell sembrava faves havia passat el Bisbe i que segurament el trobarien uns metres més enllà. Un cop va marxar el Bisbe les faves van començar a créixer de forma miraculosa. Poc després van passar els romans, li preguntaren al pagès i no van creure la seva història, després de capturar al Bisbe tornaren a buscar a Medir, i els empresonaren i martiritzaren fins la mort.

 

El dia 3 de març és la diada de Sant Medir, molt celebrada a alguns barris de la nostra ciutat, com són Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi i Sants, és per aquest motiu i pels que no coneguin els seus orígens que volem fer-vos arribar aquestes línies, ja que aquest butlletí és el corresponent al mes de març.

 

 

La festa comença al matí del dia 3 de març amb la formació de les diferents colles al seus locals socials, per iniciar les cercaviles pels diferents barris. Cap al migdia, les colles participen en l’aplec a l’Ermita de Sant Medir, aquesta ermita està situada al terme municipal de Sant Cugat del Vallès, a prop de l’antic camí romà d’Ègara (Terrassa) a Barcino (Barcelona) el primer document que hi fa referència és de l’any 962, es tracta d’una construcció romànica tradicional, coronada per un campanar d’espadanya amb dues campanes. En aquest aplec hi participen també els ciutadans de Sant Cugat. S’inicia amb  una missa i es fa entrega a les colles de la llaçada commemorativa, si algun cop plou els accessos a l’Ermita són impracticables, per la qual cosa la celebració s’ha de traslladar a la plaça de la Virreina de Gràcia, concretament a l’Església de Sant Joan on hi ha una imatge del Sant Patró cedida per la Colla Providència.

 

Les colles estan formades per cavalls, carruatges i camions, encapçalades per una banda de música que amenitza la festa. Els romeus i romeves llencen caramels i llaminadures a la gent que troben pel camí, durant el matí acostumen a buscar-les als mercats, les places i les escoles on troben molta més gent, i cap a les vuit del vespre, les colles que romanen situades l’una darrera de l’altra des del carrer Nil Fabra cap enrere, arrenquen la cercavila i van desfilant tot baixant pel carrer Gran, encapçalats per la Guàrdia Urbana muntada, tot el camí la gent espera a les Colles que responen molt generosament amb la seva dolçor, al cap del dia s’han llençat tones i tones de caramels. Al final de carrer, al conegut com Pla de Salmeron, es col·loca una tarima on les autoritats saluden a les Colles, una per una, sovint intercanviant caramels.

 

 

El diumenge següent a Sant Medir, toca el torn de la celebració al barri de la Bordeta de Sants, on es fa la tradicional cercavila pels carrers del barri rodejant la Parròquia de Sant Medir. La rua està formada per la banda de música de la Guàrdia Urbana, els cavalls i carros de les Colles, cadascun amb el seu nom per identificar-los, també és llencen caramels i llaminadures i tot acaba amb una missa solemne i l’entrega a les Colles de la llaçada commemorativa.

 

Les colles estan agrupades amb una Federació, la primera és de l’any 1926 que va malauradament va desaparèixer, tornant a formar-se l’any 1951, amb la idea de que al federar-se aconseguissin una fermesa més gran pel manteniment del romiatge.

 

Aquesta Federació ha dur a terme mols projectes, com ara la instal·lació d’un monolit en honor a les Colles, l’adequació i manteniment de l’Ermita de Sant Medir, i també participa amb moltes altres entitats i agrupacions del barri i col·laborant amb ONG’s i altres colles de cultura popular.

 

Cada anys es convoquen diversos concursos relacionats amb aquesta Diada, com són el concurs de cartells, el de fotografies, el de dibuix i literari i el d’aparadors.

 

Aquest any, com totes les celebracions no podrà realitzar-se amb tota la seva esplendor, com ja era de preveure, només es farà el pregó a la sala d’actes del Districte de Gràcia, per streaming i amb aforament reduït, i un acte simbòlic que en aquests moments no se sap en que consistirà. Es repartiran caramels en centres cívics, escoles i casals de gent gran. Altres elements que se salven són l’edició del programa i la benedicció dels caramels i com innovació hi ha la crida a guarnir els balcons amb motius de la festa (paraigües, cistelles, caramels, gegants de paper. . .)

 

VISCA SANT MEDIR!!!!

 

Imma Moratalla

 

 

 

No US OBLIDEU DE:

 

Pagar la quota de l’Associació sobretot per garantir plaça al curs vinent.

 

Benvolgudes/uts, companyes/anys, Ànims!, desitgem que seguiu en bon estat de salut. Seguirem informant-vos, com sempre, a través dels nostres canals habituals de comunicació.

 

Fins aviat. Sigueu prudents. Una forta abraçada.

 

La Junta
Març 2021