Butlletí març 2023

 

«Crec que viatjar és un exercici profitós. La ment s´exercita continuament prenent nota de les coses noves. I no conec cap altra escola que modeli millor la vida d´una persona que presentar-li incessantment la diversitat de tantes altres vides, costums, humors i fantasies d´altres homes».

 

Retorn a Guadalupe

 

La carretera de Cañamero a Guadalupe fa, segons el mapa, bastant volta, i ens hem decidit a fer el camí per la muntanya. La meva experiència de  perdedor de camins em fa preguntar si el camí està senyalitzat. M’asseguren que sí, amb ratlles vermelles i blanques, de tant en tant. A més la intenció és que sigui un camí de turisme de muntanya, fins i tot li han posat un nom: «Ruta de Isabel la Católica». Un text propagandístic parla d’aquesta via de Cañamero a Guadalupe «por donde pisaron las pezuñas de la Fe, llevando ánimas enfervecidas, deshauciados de la vida ..»

Ho trobo una mica fort, i no em sento gaire identificat amb les ànimes enfervorides ni amb els desnonats de la vida, però avui és l’ultima etapa, i potser sí que una dosi d’aventura és oportuna.

Sortim aviat, perquè no es pot preveure quant de temps pot durar la travessa per unes muntanyes que deuen ser solitàries i aspres, i que tothom ens ha dit que «es precioso». Em poso la motxilla  a la porta de l’hotel, i en el silenci d’aquesta hora prima em recito un text que em sé de memòria des de fa molts anys, una de les més boniques cançons de Lope de Vega, i per a mi una de les peces més rodones de la poesia castellana:

Si os partièrades al alba
quedito, pasito, amor,
no espanteis al ruiseñor.
Si os levantais de mañana
de los brazos que os desean,
porque en los brazos no os vean
de alguna envidia liviana,
pasad con planta de lana,
quedito, pasito, amor,
no espanteis al ruiseñor.

A peu per Extremadura
JOSEP MA. ESPINÀS
Barcelona 1927  –  2023

 

Viatges i sortides culturals

 

Aquest passat mes de gener ens hem reunit per començat a preparar el Viatge de Fi de Curs que l´Associació  de les Aules organitza cada any quan s’acaben les classes que prepara l´ICE.  A primers de juny doncs hem decidit per a tots nosaltres dos itineraris molt interessants.

Un d´ellls és: «Descobrint Albània», un país encara bastant desconegut. És un viatge de 8 díes/7 nits, visitant la seva capital: Tirana, Krüje-Shkodra, els Alps albanesos, Berat, Gjirokastra (Patrimoni de la Humanitat), i altres indrets que destaquen, entre altres,  per la seva arquitectura otomana, italiana i soviètica.

L´altre és: «Rumanía» un viatge que heu demanat molts de vosaltres però que hem hagut d´anar aplaçant, primer per la pandèmia i desprès per la guerra Rússia-Ucraina.  El país està actualment totalment preparat per a rebre el turisme, que malgrat  els esdeveniments d´aquests últims anys  no ha deixat de volar cap allà per a conèixer  les seves costums. La sortida serà també a primers de juny cap a Bucarest, visitant el famós Castell de Bran, Brasov, Sambata de Sus, Targu Mjures (ciutat de les roses), Odorhieu, Castell de Peles, etc. Un viatge també de 8 dies/7 nits.

Els itineraris complets estan posats a la pissarra de la classe.  Per a més informació poseu-vos en contacte amb la nostra agència organitzadora:

  • Villà Viatges, carrer Martí 110  telèfon 93 4590 155 o bé 607 801 618.
  • Teresa Puig us facilitarà tota la informació pertinent.

 

Pagament de quotes de l’Associació

 

L’Associació d’Aules d’Extensió Universitària per al Temps Lliure està obligada a comprovar que les persones inscrites  en aquests cursos  són socis de l’Associació, tal com s’especifica en la clàusula segona del Conveni de col·laboració entre la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Associació de les Aules d’Extensió Universitària per al Temps Lliure, signat el 15 de juny de 2022.

 

Per a altres consultes sobre el pagament de les quotes i assumptes relacionats amb l’Associació, adreceu-vos al nostre correu: aaeutempslliure@gmail.com i us donarem una resposta el més aviat possible. No tenim telèfon ni despatx físic.

 

L’ICE només pot respondre a preguntes relacionades amb la gestió administrativa dels cursos.

 

 

Aules d’extensió Universitària vinculades a la UAB

 

Les Aules d’extensió Universitària vinculades a la UAB i que estan fora de Barcelona, ens faran arribar periòdicament el seu programa d’activitats per si algú de vosaltres hi està interessat en assistir-hi.

Per accedir a la programació del segon trimestre del curs 2022/2023:

 

Aula d’Extensió Universitària d’Argentona
C/ Mataró, 5
Web: auladargentona.org
Correu electrònic: auladargentona@gmail.com.
Telèfon: 93 797 41 73.

Aula d’Ext. Univ. de Badalona
Teatre Zorrilla, Canonge Baranetra, 17.
Web: aulabadalona.cat
Correu electrònic: aula@aulabadalona.cat.
Telèfon: 93 464 73 02.

Aula d’Ext. Univ. Vilassar de Mar
Escola Nàutica, Carrer Sta. Eulàlia, 40
Web: aulavilassardemar.cat
Correu electrònic. aeu.udm@gmail.com

Aula d’Ext, Univ, de Manresa
Correu electrònic: aeumanresa@gmail.com
Telèfon: 93 836 21 26

Aula d’Ext, Univ. Tiana-Mongat
Correu electrònic: aulauniversitariatimo@gmail.com

Aula d’Ext. Univ. de Sabadell
Web: aulasabadell.cat
Telèfon: 93 722 04 28

Aula d’Ext. Univ. De Sant Quirze del Vallès
Web: www.aulasqv.com

Aula d’Extensió Universitària de Vilanova i la Geltrú
Correus electrònics: info@aulavilanova.cat i aulavilanova@hotmail.com

Aula d’Extensió Universitària de Barberà del Vallès 
Web: www.aulanibarbera.org
Correu electrònic: aula.exten.univer.bdv@gmail.com

Aula d’Extensió Universitària de Santa Perpetua de Mogoda
Correu electrònic: aaeu_santaperpetua@hotmail.com
Telèfon: 669 259 474

Aula Virtual
Apunts dels professors

 

Ja teniu accés a les aules virtuals corresponents on podeu consultar la documentació que els formadors aniran desant al llarg del curs. Podràs accedir entrant al Campus Virtual https://cv.uab.cat. introduint el teu usuari i contrasenya. El treu usuari es el teu NIU/NIA amb format NIU@uab.cat i la contrasenya, la mateixa que has fet servir per matricular-te.

En cas de que necessitis restablir la teva contrasenya pots fer-ho a traves d’aquest enllaç:
https://oim.uab.es/opwd/?&idioma=ca&pais=ES&lang=ca

Per a qualsevol aclariment no dubteu en contactar amb Carmen Alcubierre, Gestió Acadèmica ICE, telèfon 93 581 17 98.

 

Pàgina Web

 

La Pàgina Web de l’Associació ESTÀ ACTUALITZADA. Polseu els enllaços previstos amb l’ICE per conèixer totes les dades al respecte.

Enllaç a la nostre web, grups i cursos

Si vols llegir aquest butlletí directament o imprimir-lo, el tenim amb format PDF a la nostra Web. També hi trobareu els de cada mes, i tot allò que ens comuniqueu com activitats, història i normatives generals.

Notícies i Activitats

 

Recordatori: Si alguns de vosaltres no rebeu el butlletí, potser en el seu moment vàreu dir que no interessava. Al peu de la primera pàgina de la nostra Web, trobareu una casella per omplir amb les dades que demanem per poder rebre el butlletí. Comptem amb tothom.

 

 

 

Antiga Cartoixa de Santa Maria d’Scala Dei

 

Terme Municipal: La Morera de Monsant
Comarca: El Priorat
Usos històrics: Cartoixa

 

En un indret isolat d’excepcional bellesa paisatgística, a peu del Montsant, originàriament envoltat per frondosos boscos, i amb abundància d’aigua, s’edificà  l’antiga Cartoixa de Scala Dei.

La seva tipologia respon a la singularitat d’una vida religiosa a mig camí entre l’eremitisme i el cenobitisme i es fonamenta en una gran racionalitat de d’espai arquitectònic per adequar-lo a la funció.

La Cartoixa, globalment parlant, la formen bàsicament la Domus Superior o casa alta, dita també la mongia, i la Domus inferior o casa baixa, anomenada la conreria. Complementen el conjunt les terres de conreu i els altres edificis dispersos: molins, granges, etc.

La mongia compagina la funció eremítica amb les cel·les situades al voltant dels claustres, on els monjos es recloïen i s’aïllaven, i la funció monacal que s’exercia mitjançant l’església, el refectori i la sala capitular, com a dependències comunes.

L’hostatgeria, la farmàcia i les dependències per a llecs i criats, disposades en blocs compactes que configuraven recintes, permetien diferents graus d’accés i d’aïllament, fins arribar a la clausura total de les cel·les.

Una amplia horta tancada, regada per un enginyós sistema de conducció d’aigües i conreada pels llecs i serfs, subministrava  l’aliment per a tota la comunitat.

Scala Dei és fruit de l’adaptació dels esquemes funcionals de la Regla Cartoixana a la topografia del terreny. Se situa en una superfície aproximada de 300 metres de llarg per 100 metres d’ample dins d’una vall tancada.

La seva distribució es configura al voltant d’un nucli central format per l’església, el refectori, la sala capitular i el claustre gòtic.
Immediatament al costat de l’accés es trobaven les dependències d’atenció al públic: l’hostatgeria, la farmàcia i la capella.

L’església, romànica tardana, és juntament amb el refectori i les restes de la cel·la prioral, l’únic testimoni visible de la Cartoixa primitiva. Al llarg dels segles es va anar transformant, ampliant i modificant, segons els gustos del moment, principalment dels segles XV al XVIII. Res no queda de la decoració pictòrica feta pels monjos entre els segles XVII i XVIII.

A la conreria, situada aproximadament a un quilòmetre de la mongia, es trobaven les dependències destinades a l’explotació de la terra. Juntament amb l’edificació del monjo administrador, hi havia les dependències dels criats, els magatzems, els cups, els cellers, etc., al costat de la capella, que data de la primera època.

Després de la desamortització, la conreria es convertí en habitatge dels nous propietaris, es transformaren els edificis i se’n construïren de nous per a la pagesia de l’indret, formant-se un petit poblat, l’actual Escaladei, municipi agregat a la Morera de Montsant.

 

 

Història

La fundació de la Cartoixa, el 1163 pel rei Alfons I, respon a l’intent de consolidar els nous territoris conquerits, a la implantació de noves ordres religioses a Catalunya i a la possible transformació d’un eremitisme existent al Montsant en un col·lectiu organitzat.

Inicialment els monjos estaven instal·lats a Poboleda, i no fou fins a 1203 que el rei Pere I l’amplià i fità les terres on emplaçaren la Cartoixa d’Scala Dei que donà nom a l’indret. Tota la senyoria prengué el nom del Priorat, que ha perdurat fins ara com a topònim comarcal.

Jaume I, Jaume II, Alfons III i Pere III protegiren i ampliaren les donacions al monestir en aquesta primera època, Nombrosos monarques la distingiren i Felip II de Castella la visità. La Cartoixa assolí un gran prestigi.

Els segles XVII i XVIII són d’una gran activitat constructiva. Es canvia la fesomia de la Cartoixa i resta un conjunt d’inspiració clàssica i barroca. Acabada la guerra de Successió va servir de refugi als austriacistes.

El segle XVIII. Scala Dei és una gran productora de vi i d’aiguardent, cosa que l’enriqueix considerablement.

Amb el Trienni Liberal pateix una primera desamortització i el 1835 la segona i definitiva. A partir d’aquest moment és abandonada, saquejada i incendiada. La propietat passa a mans privades el 1843.

 

Maria Alàs Borbon

Evolució diària dels usuaris que han accedit a la pàgina web al llarg dels mesos de gener a febrer de 2023

 

 

 

 

Benvolgudes/uts, companyes/anys,

Seguirem informant-vos, com sempre, a través dels nostres canals habituals de comunicació.

La Junta
Març 2023