Butlletí novembre 2022

 

 

Benvolguts companys,

El dia 18 d’octubre i a la Facultat de Filosofia i Lletres, es va celebrar l’acte d’inauguració del curs 2022/2023 amb la conferència-recital musicada per l’artista Perejaume, acompanyat per Silvia Bel, Neus Borrell i Miquel Joan.

I el dia 25 d’octubre , i també a la Facultat de Filosofia i Lletres es va oferir un acte de benvinguda als estudiants del programa institucional Universitat a l’Abast, que participa de l’oferta formativa de la UAB.

Un nou curs a la UAB; espai per ampliar coneixements i compartir experiències i oportunitats de creixement personal amb la participació a la docència ordinària a les classes, a les conferències i activitats culturals.

 

 

Viatges i sortides culturals

 

L’Associació de les Aules organitza cada any a finals de maig un viatge de fi de curs per a tot l’alumnat. Aquest viatge ha tingut sempre molt bona acollida entre tots i han estat els alumnes els qui cada any ens envien les seves peticions per anar a llocs d’interès cultural. Evidentment no podem complaure a tothom però ara, quan de nou, desprès de la pandèmia que ens ha tingut a casa durant quasi be dos anys, us proposem un petit viatge per la setmana del 6 i 8 de desembre, un recorregut pels Mercats de Nadal, que ja s’havia fet altres anys.

A la taula que hi ha a l’esquerra de l’aula, hi ha els itineraris previstos. L’agencia de viatges es diu:

Villà Viatges
C/ Martí 110
934 590 155
607 801 618

La nostra companya Teresa Puig us donarà tota la informació que us sigui necessària.

 

Cursos per a la gent gran 2022/2023

 

AUTOMATRÍCULA

El dia 12 del passat mes de setembre va començar el període de matriculació dels cursos, que continuarà fins a l´exhauriment de les places.

El Departament de Gestió Administrativa de l´Institut de Ciències de la Educació ha fet arribar a tot l´alumnat de cursos anteriors un tutorial amb les indicacions precises per la matriculació per internet.

Per a qualsevol incidència amb el vostre NIU o amb la contrasenya, podeu enviar un correu electrònic a la secretaria de l’ICE: ga.ice@uab.cat o bé trucar 93 581 16 48. Tindreu una resposta immediata.

Us informem que podeu matricular-vos personalment a la Secretaria de la Casa de Convalescència. La Carme de l´ICE us atendrà personalment i us facilitarà la tramitació dels papers. Truqueu al telèfon: 934 335 050 o be al 934 335 054 per demanar hora.

 

PREU DE LA MATRÍCULA

  • Modalitat virtual: 140 €
  • Modalitat presencial: 290 €

 

El calendari de matrícula és el mateix per a la modalitat virtual i per a la modalitat presencial.

 

SOL·LICITUD D’ANUL·LACIÓ DE MATRÍCULA

Un cop formalitzada la matrícula, només es farà la devolució de l’import en els casos de malaltia greu o accident i sempre que no hagi començat el curs. El tràmit es farà amb una sol·licitud al Registre de la UAB (https://seuelectronica.uab.cat/info-sol.licitud-generica), amb la documentació corresponent que acredita la situació al·legada.

 

Pagament de quotes de l’Associació

 

Podeu  continuar fent la vostra aportació a l’Associació de les Aules mitjançant transferència bancària al BBVA. Cal que   especifiqueu al fer el pagament només nom, cognoms i DNI.

Número de compte bancari:
BBVA IBAN ES98 0182 4246 1302 0212 5736
Import de la quota: 10€IMPORTANT: Per a consultes sobre el pagament de les quotes i altres assumptes relacionats amb l’Associació, adreceu-vos al nostre correu.

L’Associació d’Aules d’Extensió Universitària per al Temps Lliure està obligada a comprovar que les persones inscrites  en aquests cursos  són socis de l´Associació, tal com s’especifica el la clàusula segona del Conveni de col·laboració entre la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Associació de les Aules d’Extensió Universitària per al Temps Lliure, signat el 15 de juny d’enguany.

aaeutempslliure@gmail.com i us donarem una resposta el més aviat possible. No tenim telèfon ni despatx físic.
L’ICE només pot respondre a preguntes relacionades amb la gestió administrativa dels cursos.

 

Aules d’extensió Universitària vinculades a la UAB

 

Les Aules d’extensió Universitària vinculades a la UAB i que estan fora de Barcelona, ens faran arribar periòdicament el seu programa d’activitats per si algú de vosaltres hi està interessat en assistir-hi.

Per accedir a la programació del segon trimestre del curs 2021/2022 a l’Aula d’Extensió Universitària d’Argentona, c/ Mataró, 5,  us podeu adreçar a la seva web: auladargentona.org o al seu correu electrònic:  auladargentona@gmail.com. Telèfon: 93 797 41 73.

 

Aula d’Extensió Universitària d’Argentona
C/ Mataró, 5
Web: auladargentona.org
Correu electrònic: auladargentona@gmail.com.
Telèfon: 93 797 41 73.

Aula d’Ext. Univ. de Badalona
Teatre Zorrilla, Canonge Baranetra, 17.
Web: aulabadalona.cat
Correu electrònic: aula@aulabadalona.cat.
Telèfon: 93 464 73 02.

Aula d’Ext. Univ. Vilassar de Mar
Escola Nàutica, Carrer Sta. Eulàlia, 40
Web: aulavilassardemar.cat
Correu electrònic. aeu.udm@gmail.com

Aula d’Ext, Univ, de Manresa
Correu electrònic: aeumanresa@gmail.com
Telèfon: 93 836 21 26

Aula d’Ext, Univ. Tiana-Mongat
Correu electrònic: aulauniversitariatimo@gmail.com

Aula d’Ext. Univ. de Sabadell
Web: aulasabadell.cat
Telèfon: 93 722 04 28

Aula d’Ext. Univ. De Sant Quirze del Vallès
Web: www.aulasqv.com

Aula d’Extensió Universitària de Vilanova i la Geltrú
Correus electrònics: info@aulavilanova.cat i aulavilanova@hotmail.com

Aula d’Extensió Universitària de Barberà del Vallès 
Web: www.aulanibarbera.org
Correu electrònic: aula.exten.univer.bdv@gmail.com

Aula d’Extensió Universitària de Santa Perpetua de Mogoda
Correu electrònic: aaeu_santaperpetua@hotmail.com
Telèfon: 669 259 474

Aula Virtual
Apunts dels professors

 

Ja teniu accés a les aules virtuals corresponents on podeu consultar la documentació que els formadors aniran desant al llarg del curs. Podràs accedir entrant al Campus Virtual https://cv.uab.cat. introduint el teu usuari i contrasenya. El treu usuari es el teu NIU/NIA amb format NIU@uab.cat i la contrasenya, la mateixa que has fet servir per matricular-te.

En cas de que necessitis restablir la teva contrasenya pots fer-ho a traves d’aquest enllaç:
https://oim.uab.es/opwd/?&idioma=ca&pais=ES&lang=ca

Per a qualsevol aclariment no dubteu en contactar amb Carmen Alcubierre, Gestió Acadèmica ICE, telèfon 93 581 17 98.

 

Pàgina Web

 

La Pàgina Web de l’Associació ESTÀ ACTUALITZADA. Un incident en la confecció del butlletí d’octubre, no permetia obrir la pàgina actualitzada de la nostra web. Ara ja està disponible. Disculpeu les molèsties.

Polseu els enllaços previstos amb l’ICE per conèixer totes les dades al respecte.

Enllaç a la nostre web, grups i cursos

Si vols llegir aquest butlletí directament o imprimir-lo, el tenim amb format PDF a la nostra Web. També hi trobareu els de cada mes, i tot allò que ens comuniqueu com activitats, història i normatives generals.

Notícies i Activitats

 

Recordatori: Si alguns de vosaltres no rebeu el butlletí, potser en el seu moment vàreu dir que no interessava. Al peu de la primera pàgina de la nostra Web, trobareu una casella per omplir amb les dades que demanem per poder rebre el butlletí. Comptem amb tothom.

 

 

 

Javier Marias

1951-2022

 

Fill del filòsof Julian Marias Aguilera, intel·lectual antifranquista, molt conegut, encara que no reconegut. No va rebre ni premis ni reconeixements oficilals. Javier Marias diu d’ell: «No puedo ser imparcial però hizo cosas muy valiosas. La derecha mas cerril lo combatió ferozmente y al mismo tiempo, como era católico, la izquierda no lo hizo suyo».

Javier Marias neix a Madrid, el 1951, al barri de Chamberí. Va estudiar a l’Estudio, col·legi hereu de la Institución Libre de Enseñanza. ·»El colegio es un mircrocosmos que reúne a todos los tipos psicológicos: el cobarde, el noble, el bruto, el avieso ….. Indispensable para conocer a las personas».

D’aquesta època té alguns records dels escriptors Jorge Guillén, Ortega y Gasset y Azorin.

Encara que ha passat la major part de la vida a España, (a temporades ensenyant als Estats Units i a Oxford, aquesta forçada exposició formativa a la llengua anglesa el va encaminar a una altra carrera, la de traductor literari, que ha desenvolupat en paral·lel  a la seva existència com a novel·lista.

L’any 1979 va rebre el Premio Nacional de Traducción per la obra de Lawrence Sterne Tristram Shandy. Va traduir els millors autors de llengua anglesa y segons ell deia la traducció era la millor escola. « El traductor es un escritor privilegiado que tiene la oportunidad de reescribir obras maestras en su propia lengua»

Va ser proposat ja fa uns anys per entrar a la RAE però va declinar aquesta primera invitació perquè no li semblava adequat  que es votés el seu ingrès davant del seu pare. Uns anys desprès se li va fer una segona proposta que va ser acceptada. «Me hace ilusion. Es la primera vez que una institución no oficial, muy noble y siempre independiente, me hace un reconocimiento» «Tengo curiosidad para ver a que se parecen las sesiones, si al colegio, a un internado o a qué».

 

 

Tu rostro mañana

SINÒPSIS

 

Hablan los libros en mitad de la noche como habla el rio, con sosiego o desgana, o la desgana la pone uno con su propia fatiga y su propio sonambulismo y sus sueños, aunque esté o se crea muy despierto. Uno colabora poco, o eso cree, tiene la sensación de irse enterando sin apenas esfuerzo y sin hacer mucho caso, las palabras se van deslizando suave o desmayadamente.

A Andres Nin no le dió en absoluto tiempo a desmentir las difamaciones ni a verlas rebatidas por otros más tarde. Había sido secretario de Trotsky, en Rusia, donde había vivido la mayoría de los años veinte, hasta 1930; de esa lengua, la rusa, había traducido al catalán no poco, y también algo al castellano, desde Las lecciones de Octubre y La revolución permanente, de su temporal protector y jefe, hasta la Ana Karenina de Tolstoy, Una cacera dramàtica de Chejov y El Volga desemboca al mar Caspi, de Boris Pilniak, así como algún Dostoyevski. Ya iniciada la guerra fué secretario político del llamado POUM o Partido Obrero de Unificación Marxista, siempre visto por Moscú con malos ojos. Esto si lo recordaba, y también la cacería más trágica que dramática que padecieron sus miembros por parte de los stalinistas en la primavera del 37, sobre todo en Cataluña, donde mayor implantación tenía este partido. Fué lo que hizo salir a Orwell rápidamente de España, para no ser encarcelado o quizá ejecutado, pues había estado muy próximo al POUM, si es que no había pertenecido a él.

En junio del 37, como relata Orwell con detalle y de primerísima mano, el POUM fué ilegalizado por el Gobierno de la República a instancias de los comunistas, no tanto españoles – pero también – cuanto rusos, y según parece por decisión o insistencia personal de Orlov, jefe en España de la NKVD, el Servicio Secreto o Seguridad soviéticos. Para justificar la medida y la detención de sus principales dirigentes (no solo Nin, también Julián Gorkin, Juan Andrade, el militar José Rovira y otros) y de sus militantes, simpatizantes y milicianos, por muy lealmente que aún lucharan en el frente estos últimos, se fabricaron pruebas falsas y más bien grotescas, desde una carta supuestamente firmada por Nin nada menos que a Franco hasta el incriminatorio contenido de una maleta (variados documentos secretos con el sello del comité militar del POUM, en los que éste se delataba como partido quintacolumnista, traidor y espía al servicio de Franco. Mussolini y Hitler, pagado por la mismísima Gestapo), hallada oportunamente por la policía republicana en una librería de Gerona, donde poco antes la había dejado en custodia un individuo bien vestido.

Nin fué detenido en Barcelona el 16 de junio y desapareció enseguida (luego más bien fué secuestrado), y como era el dirigente más conocido, tanto en España como sobre todo en el extranjero, su ignorado paradero se convirtió en un breve escándalo y en un largo, quizá eterno misterio, que dura hasta nuestros días.

Nin fué trasladado en coche desde Barcelona a la propia prisión de Orlov, en Alcalà de Henares, cuna de Cervantes muy cercana a Madrid Pero «casi una colonia rusa» por entonces, para ser interrogado personalmente por el más oblicuo representante de Stalin en la Península con los habituales métodos soviéticos para los «traidores a la causa». Al parecer la resistencia de Nin a la tortura fué asombrosa, esto es, espantosa habida cuenta de que se mencionaba en un informe según el cual lo habían desollado vivo.

Lo cierto es que éste se negó a firmar ningún documento admitiendo su culpabilidad o la de sus compañeros, y tampoco reveló los nombres que se le pedían

Probablemente el 22 o 23 de junio, diez miembros alemanes de las Brigadas Internacionales asaltaron la casa de Alcalà en la que se hallaba retenido Nin. Hablaron ostentosamente en alemán durante el fingido ataque, y dejaron tras de sí algunos billetes alemanes de ferrocarril. Nin fué sacado de allí y asesinado, tal vez en El Pardo, el parque real al norte de Madrid.

La verdad es que todo tiende a ser creído, en primera instancia. Es muy raro, pero así sucede. Como remate de las descabelladas calumnias, se publicó en Barcelona en 1938 un libro firmado por un tal Max Rieger, supuestamente vertido al castellano desde el francés por Licienne y Arturo Perucho (el último director del órgano de los comunistas catalanes: Treball), y con un prefacio del famoso escritor más o menos católico y más o menos comunista José Bergamin, que bajo el título de Espionaje en España, recopilaba todas las patrañas, falsedades y acusaciones lanzadas contra Nin y el POUM, dándolas por buenas y aun por mejores, sancionándolas, insistiendo en ellas, aderezándolas, documentándolas con fabricadas pruebas, ampliándolas, aumentándolas y exagerándolas.

Maria Alàs Borbon

Evolució diària dels usuaris que han accedit a la pàgina web al llarg dels mesos de gener – octubre de 2022

 

 

 

 

Benvolgudes/uts, companyes/anys,

Seguirem informant-vos, com sempre, a través dels nostres canals habituals de comunicació.

La Junta
Novembre 2022