Butlletí setembre 2022

 

Nou curs 2022/2023

 

Ens trobem de nou a l’entrada del nou curs 2022/2023. Com haureu pogut  comprovar,  l’ICE ha fet arribar, a mitjans del juliol passat, i a tots els antics alumnes, la informació sobre la seva pàgina web amb el programa del calendari dels  Cursos per a la Gent Gran que s’organitzen en col·laboració amb l’Associació de les Aules d’Extensió Universitària per al Temps Lliure.

 

GRUPS I HORARIS

Hi haurà un únic grup en format virtual i cinc grups en format presencial (4 en horari de matí i 1 en horari de tarda) amb els següents calendaris i horaris:

 

Grup en format virtual
(del 24 d’octubre de 2022 al 29 de maig de 2023):

  • Grup V, dilluns i dimecres, de 10,30h. A 12,00h.

 

Grups en format presencial
(del 24 d’octubre de 2022 al 29 de maig de 2023):

  • Grup A, dimarts i dijous, de 9,30 a 11,00h.
  • Grup B, dimarts i dijous, de 11,30h. A 13,00h.
  • Grup C, dilluns i dimecres, de 9,30h. A 11,00h.
  • Grup D, dilluns i dimecres, de 11,30 a 13,00h.
  • Grup T, dimarts i dijous, de 16,00h. A 17,30h.

 

AUTOMATRÍCULA
A partir del 12 de setembre de 2022 i fins a l’exhauriment de les places. Per a qualsevol informacio relacionada amb la matriculacio per internet, s’ha de contactar amb l’ICE al telefon: 93 581 16 48 o be a l’adreca de correu electronic: ga.ice@uab.cat.
L’Associacio desconeix els numeros identificatius de l’alumnat.

PREU DE LA MATRÍCULA

  • Modalitat virtual: 140 €
  • Modalitat presencial: 290 €

El calendari de matrícula és el mateix per a la modalitat virtual i per a la modalitat presencial.

SOL·LICITUD D’ANUL·LACIÓ DE MATRÍCULA

Un cop formalitzada la matrícula, només es farà la devolució de l’import en els casos de malaltia greu o accident i sempre que no hagi començat el curs. El tràmit es farà amb una sol·licitud al Registre de la UAB (https://seuelectronica.uab.cat/info-sol.licitud-generica), amb la documentació corresponent que acredita la situació al·legada.

 

Pagament de quotes de l’Associació

 

Podeu  continuar fent la vostra aportació a l’Associació de les Aules mitjançant transferència bancària al BBVA. Cal que   especifiqueu al fer el pagament només nom, cognoms i DNI.

Número de compte bancari:
BBVA IBAN ES98 0182 4246 1302 0212 5736
Import de la quota: 10€IMPORTANT: Per a consultes sobre el pagament de les quotes i altres assumptes relacionats amb l’Associació, adreceu-vos al nostre correu

aaeutempslliure@gmail.com i us donarem una resposta el més aviat possible. No tenim telèfon ni despatx físic.
L’ICE només pot respondre a preguntes relacionades amb la gestió administrativa dels cursos.

 

En record de Ricard Fernández i Bosch

IN MEMORIAM

 

Estimat amic: com sempre el teu impuls ha excedit la realitat, sense temps per dir-nos adeu ens has deixat orfes de la teva companyia. L’exemple del teu comportament, envers les nostres estimades Aules, ens apel·la des del més profund de nosaltres mateixos a ser nosaltres mateixos, i  a no deixar-nos envair de mals averanys com el conformisme o la indiferència i lluitar per la seva permanència i millora.

Descansa en pau amic Ricard, que en el nostre record sempre tindrem la teva imatge com a: Delegat de Classe i tresorer de la Junta, sempre responsable, entusiasta i lluitador, però sobretot, com amic entranyable.

En Ricard ens va deixar el dia 1 d’agost de 2022.

Dedicatòria escrita per Francesc Gay, en nom propi i en representació dels companys i companyes de junta que vàrem compartir responsabilitats amb en Ricard.

 

Aules d’extensió Universitària vinculades a la UAB

 

Les Aules d’extensió Universitària vinculades a la UAB i que estan fora de Barcelona, ens faran arribar periòdicament el seu programa d’activitats per si algú de vosaltres hi està interessat en assistir-hi.

Per accedir a la programació del segon trimestre del curs 2021/2022 a l’Aula d’Extensió Universitària d’Argentona, c/ Mataró, 5,  us podeu adreçar a la seva web: auladargentona.org o al seu correu electrònic:  auladargentona@gmail.com. Telèfon: 93 797 41 73.

 

Aula d’Ext. Univ. de Badalona
Teatre Zorrilla, Canonge Baranetra, 17.
Web: aulabadalona.cat
Correu electrònic: aula@aulabadalona.cat.
Telèfon: 93 464 73 02.

Aula d’Ext. Univ. Vilassar de Mar
Escola Nàutica, Carrer Sta. Eulàlia, 40
Web: aulavilassardemar.cat
Correu electrònic. aeu.udm@gmail.com

Aula d’Ext, Univ, de Manresa
Correu electrònic: aeumanresa@gmail.com
Telèfon: 93 836 21 26

Aula d’Ext, Univ. Tiana-Mongat
Correu electrònic: aulauniversitariatimo@gmail.com

Aula d’Ext. Univ. de Sabadell
Web: aulasabadell.cat
Telèfon: 93 722 04 28

Aula d’Ext. Univ. De Sant Quirze del Vallès
Web: www.aulasqv.com

Aula d’Extensió Universitària de Vilanova i la Geltrú
Correus electrònics: info@aulavilanova.cat i aulavilanova@hotmail.com

Aula d’Extensió Universitària de Barberà del Vallès 
Web: www.aulanibarbera.org
Correu electrònic: aula.exten.univer.bdv@gmail.com

Aula Virtual
Apunts dels professors

 

Podeu consultar, perquè estaran penjats, els treballs dels professors que han intervingut en el primer cicle del curs. La documentació d’aquests cursos està disponible al  Campus Virtual de la UAB (Espai Moodle). Degut a l’atac informàtic la UAB ha pres mesures per evitar qualsevol altra intervenció. Si no heu pogut encara accedir-hi,  podeu enviar particularment un correu electrònic a: ga.ice@uab.cat. o bé trucar al telèfon 93 581 16 48.

 

Pàgina Web

 

La Pàgina WEB de l’Associació ESTÀ ACTUALITZADA.

Enllaç a la nostre web, grups i cursos

Si vols llegir aquest butlletí directament o imprimir-lo, el tenim amb format PDF a la nostra Web. També hi trobareu els de cada mes, i tot allò que ens comuniqueu com activitats, història i normatives generals.

Notícies i Activitats

 

Recordatori: Si alguns de vosaltres no rebeu el butlletí, potser en el seu moment vàreu dir que no interessava. Al peu de la primera pàgina de la nostra Web, trobareu una casella per omplir amb les dades que demanem per poder rebre el butlletí. Comptem amb tothom.

 

 

Agenda d’Estiu 2022
Estampes de viatges

 

 

Una de les coses més tristes del món és haver de treballar en el mes d’agost, i no poder, si més no, fugir uns quants dies de la feina i fondre’s en una existència idíl·lica i despreocupar-se. En una paraula, el mes d’agost és el mes de la mandra i del repòs.
Però com que sense fer res sembla que no es pot viure, els homes s’han empescat els divertiments i les festes que són un sistema de fer alguna cosa dintre de l’oci i una de les invencions més fortes és la de les festes majors, que la majoria s’escauen el mes d’agost i s’acostuma  a triar per celebrar-les el dia de l’Assumpció de la Mare de Déu.
El plat fort de les festes és el ball, els pobles de l’Empordà acostumen a llogar una cobla i aleshores el ball té dos aspectes: les sardanes i el ball que en diuen de «societat» .
I tot això passa en aquests dies de calor explosiva, dins d’aquest aire que sembla pega dolça de tant que costa d’empassar i respirar. És, no podem negar-ho, el pinyol de l’any, la verda esperança de dotze mesos i l’escurabutxaques d’aquells que per viure tallen curt i sempre van a empentes i rodolons.
Josep Ma. de Sagarra.  Articles

Ha fet una nit de vent fortíssim. Tota la nit. Per alleugerir la calor, he obert una estona el balcó, però aleshores la cortina s’inflava i entrava habitació endins com un fantasma.

Però en llevar-me he vist que el dia era clar, que faria sol i que res no impedia iniciar l itinerari.

Són els primers passos, decidits, matinals, seguint el marge esquerra de la carretera. La conec, d’altres viatges, aquesta sensació. És un moment únic, irrepetible. He somniat aquestes primeres passes que t’alliberen de tota dependència, que esborren el passat, fins i tot el més recent, el d’ahir, el de fa una hora, unes passes que  son com  si haguessin posat en marxa les agulles d’un rellotge que no té números. Caminar és converteix immediatament, en un mecanisme que no vol dir res, fora de tora programació i productivitat. Amb les primeres passes m’envaeix una profunda sensació d’innocència, com si el camí em rebategés a la inversa anul·lant-me el nom, derogant qualsevol possible compromís.

Per això, durant aquesta etapa inicial, s’ha de caminar en silenci, deixant-se impregnar pel doble plaer conjunt, físic i mental, del ritme, i gosaria dir que dominant l’avidesa de voler, ja, mirar massa el paisatge. Ja hi haurà temps d’observar cada cosa. Ara són els minuts durant  els quals el caminant s’ha d’entrenar en el dejuni de la impaciència.

Josep Ma. Espinàs. A peu per la Terra Alta

Oh, de bona gana m’abandonaria tota a aquest corrent amb els membres esllanguits, els ulls clucs, la imaginació aturada talment com si fos morta… fora un viatge deliciós… un viatge: és això el que em caldria. Un viatge llarg i sense objecte. Pogués tornar a Brussel·les, o millor a Brugues, que té aquella tristesa tan intima i tan confortable…. Jo no he nascut per viure en aquests països recremats de sol, amb tants caires que punxen la vista i el tacte. Allà dalt es varen equivocar. M’havien d’haver facturat a una altra adreça… Ara, a Brugues, ja deu ploure gairebé cada dia… aquella pluja que no sembla que caigui, sinó que es gronxa entre terra i cel com un esquinç de glassa… La gent parla baix i no gesticula d’aquesta manera exagerada… Passejaria lentament vora el Dyver, que té aquella aigua verda i grassa que sembla gairebé  immòbil; escoltaria el titil·leig del carilló; m’asseuria  den els bancs molsuts que hi ha en aquell jardinet, darrera la Gruthuse… i acabaria per dur una còfia blanca i una capa negra amb caputxa, com les dones que sortien de la església; visitaria aquell museu petit vora l’hospital, on hi ha les pintures de Memling.

 

Carles Soldevila. Fanny

D’aquells temps paradisíacs en què a Cadaquès hi havia tan poca gent, potser ningú; en que aquest país no era habitat, ni pescat, ni caçat, ni contemplat tan sols, les imatges d’avui en són només un pàl·lid i trèmul reflex . La riquesa biològica de la mar devia ésser densa. La flora i la fauna marítimes, la viscositat flotant en els racons abrigats, on l’aigua es mor, negra, extasiada i trista, devia ésser espessa. L’home porta la devastació i el saqueig en si mateix, tot ho empobreix i rarifica. I així, comparat amb els temps primigenis, tot, malgrat el reiterat empobriment, la mar continua essent un món ple de vida, un paisatge fascinador i intens.

Hi ha en aquests litorals racons tan abrigats , d’una aigua tan pura que, per a contemplar el món submarí. No son a penes necessaris ni la caixa amb el mirall , ni les ulleres dels pescadors d’escopeta, ni la clàssica gota d’oli per eliminar els jocs fugissers de la llum sobre la superfície. En aquests racons hi ha moltes algues. Portlligat, El Jonquet, Cala Bona, Portaló, en són plens. Els naturalistes classifiquen les algues pel color: hi ha algues blaves, algues verdes, algues brunes, algues roges. Floten a la superfície, ondulen amb el moviment gairebé imperceptible de la respiració de la mar en calma, titil·len.

 

Josep Pla. Un petit món del Pirineu

El juny arribà amb el seu seguici de pluges que embassaven  els carrers arenosos i amb les panotxes de moresc apilonades a les cuines per fer-ne aiguardent, pastissos i farinetes. Mes de la gola, en què jubilats i retirats abandonaven els règims  , d’un glop bevien licor i s’abocaven als plats saborosos. Pagarien aquests excessos, obligats molts d’ells a no prendre sal ni sucre, amb l’empitjorament de les diverses malalties, des de la diabetis al reuma. A moltes cases es resaven les tretzenes de Sant Antoni, primer les pregàries cantades a l’altar improvisat del sant matrimonier i, en acabat, els balls al so de l’harmònica. A la plaça s’enlairava al pal la bandera de Sant Joan, i s’enllestien les fogueres per a la nit santa. A final de mes, els vidus i vídues festejaven Sant Pere, el seu patró. Tot un mes de festes. Canalla que encenia traques i piules correcames, enamoraments a les tretzenes, i mosses cercant en màgics gibrells d’aigua la cara del futur xicot. I la tria del padrí de la festa de Sant Pere, honor cobejat per tots els habitants masculins.

Jorge Amado. Els vells mariners

 

 

Agenda cultural

Exposicions a Barcelona

 

Blenda i Rosa
Centro de Fotografía Kbr
Fundación Mafre
Carrer de la Marina, 16-18
Obert fins a 4 de setembre

Resonancias. Colecciones Fundación Mafre
Fundación Mafre
Carrer de la Marina, 6 i 18
Obert fins a 4 de setembre

Homenatge a Picasso. Vallauris 1972
Espai Volart. Fundació Vila Casas
Ausias March, 22
Obert fins a 2 d’octubre

Stella Rahola Matutes . Premi d’escultura 2021
Can Framis. Fund. Vila Casas
Carrer Roc Boronat 116
Obert fins a18 de setembre

L’experimentació incessant
Espai Volart. Fundació Vila Casas
Ausias March, 22
Obert fins a 2’d’octubre

Annibale Carraci- los frescos de la Capilla Herrera
MNAC Museu Nacional d’Art de Catalunya
Palau Nacional – Parc de Montjuic
Obert fins a 9 d’octubre

ID Project
MNAC Museu Nacional d’Art de Catalunya
Palau Nacional – Parc de Montjuic
Obert fins el 4 de setembre

Donació Benet Rosell. Escrituras y trayectos
MNAC Museu d’Art Nacional de Catalunya
Palau Nacional – Parc de Montjuic
Obert fins a 11 setembre

Maternassis. Nuevas incorporaciones a la colección de Arte de Postguerra i Segunda Vanguardia
MNAC . Museu Nacional d’Art de Catalunya
Palau Nacional . Parc de ;Montjuic
Obert fins a 25 de setembre

TURNER
MNAC. Museu Nacional d’Art de Catalunya
Palau Nacional. Parc de Montjuic
Obert fins a 25 de setembre

El latido de la naturaleza. Dibujos del siglo XIX de la colección del Museo Nacional
MNAC. Museu Nacional d’Art de Catalunya
Palau Nacional. Parc de Montjuic
Obert fins a 11 de setembre

Muestreo  4. Cosas que pasan
MACBA  Convent dels Àngels s/n
Obert fins a 8 d’octubre

Teresa Lanceta. Tejer como código abierto
MACBA Convent dels Àngels s/n
Obert fins a 11 de setembre

Sismografia de las luchas. Hacia una historia global de las revistas críticas y culturales
MACBA Convent dels Àngels s/n
Obert fins el 25 de setembre

Blue and Black Futures
MACBA Convent dels Àngels s/n
Obert fins a 8 de gener 2023

Cinthia Marcelle. Una conjunion de factores
MACBA Convent dels Àngels s/n
Obert fins a fins a  8 gener de 2023

Diseñas o trabajas? La nueva comunicación visual 1980-2003
Museu del Disseny. Edifici Hub
Plaça de les Glòries Catalanes 37
Exposició permanent

El millor disseny de l’any
Museu del Disseny Edifici Hub
Plaça de les Glòries Catalanes 37
Sense data  d’acabament

L’època blava a la col·lecció (estudi científic)
Museu Picasso
Montcada, 15
Obert fins a 25 setembre

Bromolis. Fotografia picturalista de Joaquim Pla Janini
Museu Marítim de Barcelona
Avinguda Drassanes s/n
Obert fins a 9 d’octubre

Marguerite Duras
La Virreina. Centre de la Imatge
La Rambla, 99
Obert fins a 2 d’octubre

Goschka Macuga. En movimiento
Fundació Antoni Tàpies
Aragó 255
Obert fins a 25 setembre

Tàpies. Melancolia
Fundació Antoni Tàpies
Aragó 255
Obert fins a 25 setembre

Cine y Moda. Por Jean Paul Gaultier
Fundació La Caixa
Avinguda Ferrer i Guàrdia 6 i 8
Obert fins a 23 d’octubre

Dias largos,noches cortas
Fundació Joan Miró   Parc de Montjuic s/n
Obert fins a18 setembre

Miro, el legado mas íntimo
Fundació Joan Miró   Parc de Montjuic s/n
Obert fins a 26 de setembre

 

El contingut d´aquesta Agenda Cultural s’anirà revisant periòdicament.

 

 

Evolució diària dels usuaris que han accedit a la pàgina web al llarg dels mesos de gener – agost de 2022

 

 

 

 

Benvolgudes/uts, companyes/anys,

Seguirem informant-vos, com sempre, a través dels nostres canals habituals de comunicació.

La Junta
Setembre 2022