Curs 089. Barcelona singular, una aproximació històrica a altres rostres de la ciutat

Curs 089. Barcelona singular, una aproximació històrica a altres rostres de la ciutat

Inclòs
Categories:

Què farem en aquest curs

No hi ha una Barcelona; n’hi ha moltes, moltíssimes, apassionants i plenes de petites grans històries que ens permeten aproximar-nos des d’una perspectiva humana i propera a la seva complexitat. Per això, l’objectiu d’aquestes sessions serà, de la ma de homes i dones, cèlebres o anònims, fer una aproximació a moments concrets de la història de Barcelona. Això, per exemple, implicarà fer referència a personatges i episodis com aquests:

 

  • Barcelona i la Primera Guerra Mundial: sexe, drogues i jazz. Aquest 2018 es commemora el centenari de la finalització del conflicte, una guerra que va transformar el món… i Barcelona.
  • La maçoneria a Barcelona: 300 anys d’història. La maçoneria és un fenomen col·lectiu, cultural i social. La nostra immersió ens permetrà interpretar-la des de la biografia de personatges com ara el Lluís Companys, Gaudí o Anselm Clavé…
  • Ciència i medicina a Barcelona des del segle xii. La ciència mèdica i sanitària d’una ciutat sempre és un bon fil conductor per descobrir la seva història i la de la seva gent.. Nosaltres ho farem a Barcelona de la ma de metges, herbolaris, barbers o figures com Santiago Ramón y Cajal.
  • AVE! Una aproximació a la Barcino. L’objectiu d’aquesta sessió serà descobrir els orígens romans de la nostra ciutat i la seva configuració urbanística, així com emmarcar el desenvolupament urbà, polític i socioeconòmic de Barcelona en el marc de l’Imperi.
  • Centenari del pistolerisme (1917-1923). La Rosa de foc era una ciutat perillosa on cada dia moria algú cosit a trets. I al mig d’aquesta Barcelona personalitats com Francesc Layret, Salvador Seguí el Noi del Sucre o el camaleònic baró de König…
  • I don Quixot va entrar a Barcelona. Aquesta sessió oferirà una singular aproximació als escenaris barcelonins de la novel·la, a la biografia del Quixot i al seu gran coneixement de la Ciutat Comtal.
  • Llotja de Mar, un tros d’història barcelonesa. La Llotja és un dels monuments més esplendorosos de Barcelona. Com ho és també la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts i els seus alumnes més cèlebres: Fortuny, Picasso, Gaudí…
  • Hotels històrics de Barcelona. Carregats d’anècdotes i curiositats, els hotels de Barcelona ens mostraran la memòria viva de la ciutat de la ma de personatges com Dalí, Chopin, Buffalo Bill, Einstein…

Calendari

 

Grups A i B (7 sessions)
Del 6 de febrer al 19 de març de 2020
Grup A: dijous, de 9:30 a 11 h
Grup B: dijous, d’11:30 a 13 h

Professor

 

David Revelles Soriano, periodista i professor al Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona.