Curs 092. Cinema i fantasia: realitzacions de la ficció

Curs 092. Cinema i fantasia: realitzacions de la ficció

Inclòs
Categories:

Què farem en aquest curs

La màgia està vinculada al cinema des dels inicis, amb les incomptables i meravelloses produccions de l’il·lusionista Georges Méliès. La possibilitat de realitzar allò aparentment impossible s’ha perpetuat des dels inicis d’aquest art fins a l’actualitat, però no només a les pel·lícules de ciència ficció o de terror, tradicionalment compilades sota l’epígraf de “cinema fantàstic”. La identificació dels espectadors amb els protagonistes de les narracions visuals encara es basa en la suggestió d’un món i d’unes possibilitats que la imaginació concep com a pròpies, reduint-se l’aparent distància entre ficció i realitat. Al llarg d’aquest curs, es presentaran i analitzaran algunes de les creacions més significatives, on s’aprecia de forma explícita la varietat de formes que permeten materialitzar cinematogràficament les principals inquietuds i anhels de l’esser humà.

 

Programa

 

  • La fantasia cinematogràfica: ¿són les pel·lícules part de la nostra realitat? (Presentació i visualització de fragments d’A. Hitchcock, S. Kubrick, W. Allen).
  • Màgia de les imatges en moviment: les primeres creacions del cinema mut (Germans Lumière, G. Méliès, S. de Chomón).
  • Expressar allò inexpressable: narracions fantàstiques del romanticisme tardà (R. Wiene, F. W. Murnau, T. Browning, C. T. Dreyer).
  • Cinema d’animació, més enllà de l’entreteniment infantil.
  • El progrés científic i els seus límits: utopies i distòpies des de Metropolis a Blade Runner 2046 (F. Lang, S. Kubrick, R. Scott, D. Villeneuve).
  • La pantalla dins la pantalla: somnis i desdoblaments (W. Allen, P. Weir, Germans Wachowski, S. Jonze, R. Begnigni, D. Chazelle).
  • Històries d’amor i desig, entre el drama i la comèdia (A. Hitchcock, L. Buñuel, D. Lynch, W. Kar-Wai, Y. Lanthimos, P. Sorrentino).

Calendari

 

Grup T (8 sessions)
Del 25 de març al 20 de maig de 2020
Dimecres, de 16 a 17:30 h

Professor

 

Jacobo Zabalo Puig, professor del Departament d’Humanitats del Centre d’Estudis Filosòfics Eugenio Trias de la Universitat Pompeu Fabra.