Curs 093. Les dones i la Música: compositores i intèrprets des de l’època medieval fins a l’actualitat

Curs 093. Les dones i la Música: compositores i intèrprets des de l’època medieval fins a l’actualitat

Inclòs

Què farem en aquest curs

Si llegim algun manual d’Història de la Música veurem que hi trobarem molt pocs noms de dona. Intèrprets i compositores existiren des de temps remots fins avui dia i, en canvi, majoritàriament el seu rol ha passat desapercebut, potser oblidat in/voluntàriament en una cultura la nostra la de l’Europa Occidental en la qual la dona tenia uns papers assignats a desenvolupar fos quin fos el seu estament social.

 

Des de fa unes dècades, la musicologia històrica s’endinsa en la Història de la Música per veure, entendre i conèixer el rol femení en el fet musical. Coneixem compositores de l’època medieval, però fins i tot tenim noms, pintures escultures d’antigues civilitzacions en el que el paper de la dona músic hi és present.

 

En les diferents sessions que dura aquest curs, coneixerem el rol musical femení en les diferents èpoques, les compositores i intèrprets que han arribat fins als nostres dies, escoltarem la seva música, escoltarem també la seva veu, veurem les seves interpretacions i recordarem algunes de les seves vicissituds i experiències no sempre agradables però, a voltes, també molt afortunades i positives. Ens aproximarem a una realitat quasi paral·lela als “antics” tractats d’Història de la Música.

 

Lutaia Lupatia, Hildegarda von Bingen, Le done de Ferrara, Giulia Caccini, Barbara Strozzi, Nannerl Mozart, Fanny Mendelssohn, en música antiga fins a Ana Bofill en música electroacústica, passant per les grans dives de l’òpera fins als descobriments més recents com la Tesi Doctoral de Maria Teresa Garrigosa on recupera l’òpera Schiava e Regina creada per Maria Lluïsa Casagemas al segle XIX, ens acompanyaran en les diferents sessions d’aquest curs.

Calendari

 

Grups E i F (8 sessions)
Del 28 de novembre de 2019 a 30 de gener de 2020
Grup E: dijous, de 9:30 a 11 h
Grup F: dijous, d’11:30 a 13 h

 

Grup U (8 sessions)
Del 28 de novembre de 2019 a 30 de gener de 2020
Dijous, de 16 a 17:30 h

Professor

 

Jordi Garriga Viayna, metge cirurgià.